Nedjelja, 16 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaNapitak koji će ubrzati metabolizam

Napitak koji će ubrzati metabolizam

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ljeto se primiče kraju i jesen je idealno vrijeme da počnete piti čaj. Ako ne znate od kojeg krenuti, zeleni čaj dobar je izbor jer može prilično ubrzati metabolizam. Inače, metabolički proces odgovoran je za pretvaranje hrane i pića koje konzumiramo u energiju.

“Pijenje zelenog čaja navečer umjesto grickanja ili ujutro umjesto kave s mlijekom smanjite će broj kalorija koje unosite, a i pomoći će da brze sagorite koju”, kaže nutricionistica Lauren Harris-Pincus.

Pročitajte: Napitak za pročišćavanje začepljenih arterija

Kako zeleni čaj ubrzava metabolizam?

“Ovaj topli napitak prepun je antioksidansa i zdravih fitokemikalija i može ubrzati metabolizam”, kaže Pincus. Antioksidansi koji se nalaze u zelenom čaju povezani su i sa smanjenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti.

Među antioksidansima u zelenom čaju nalazi se i EGCG za kojeg je dokazano da ubrzava metabolizam. Prema jednom istraživanju upravo taj pojačava proces termogeneze, bitan proces metabolizma koji zagrijava tijelo i sagorijeva kalorije.

Pročitajte: Napitak koji vam može pomoći da regulišete rad štitnjače

Dokazano je i da poboljšava oksidaciju masti te razlaganje masnih kiselina.

Jedno istraživanje, provedeno u Japanu, pokazalo je da redovito pijenjezelenog čaja snižava krvni tlak, razinu kolesterola kao i postotak masnoće u tijelu.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI