Utorak, 18 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaNamirnice bogate GVOŽĐEM na jednom mjestu

Namirnice bogate GVOŽĐEM na jednom mjestu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ako želite da pobjedite anemiju na prirodan način, onda su namirnice bogate gvožđem koje ćete koristiti u svojoj svakodnevnoj ishrani ono što vam treba.

Ako nemate dovoljno gvožđa tada ćete osjetiti iscrpljenost, umor, slabu koncentraciju, pa naposljetku i pad imuniteta. To je samo dio onoga što vam nedostatak gvožđa u krvi (a time i nedovoljan dovod kiseonika do organa) mogu donijeti.

Zar nije dobro znati onda gdje da nađete gvožđe u hrani?

Postoje dva oblika gvožđda u hrani: HEM i NEHEM

  • HEM gvožđe se dobija iz hemoglobina (otuda i taj „HEM“ dodatak u nazivu) odnosno iz ishrane namirnicama koje već imaju hemoglobin koji se nalazi u krvi.  Drugim riječima, ima ga u životinjskim namirnicama i za njega važi da ga tijelo bolje i brže apsorbuje.
  • NEHEM gvožđe se sporije aposrbuje i nalazi se u biljnim namirnicama. Za bolju apsorpciju neizostavan je dodatak Vitamina C.

Namirnice bogate HEM gvožđem

Džigerica

Neki je vole, neki ne mogu da je smisle, ali je svima poznato da najbolja namirnica bogata gvožđem, superiorna po tom pitanju u odnosu na druge. Količina koju sadrži je nevjerovatna i ukoliko volite džigericu, ona je savršen način da podignete nivo gvožđa u krvi. Sadrži 17,9 miligrama ovog minerala na 100g  džigerice.

Školjke

Posebno ćemo istaknuti ostrige i dagnje. Na našim prostorima nisu nešto što smo navikli da jedemo. Ukoliko ste u prilici da posetite dobar riblji restoran koji nudi ove specijalitete – ne propustite ih. Ostrige, primera radi imaju čak oko 7 mg gvožđa na 100g, i to onog koje se super aposrbuje. Dagnje samo malo zaostaju za njima i imaju oko 6,7 mg. Račići, škampi i slično nemaju toliko gvožđa.

Govedina

Govedina i njeno tamno crveno meso  je jedan od najboljih izvora gvožđa i sadrži oko 2,6 grama ovog minerala na 100 grama mesa. Ukoliko vam džigerica i školjke nisu prihvatljiva opcija, onda je govedina vaš adut, premda ni upola dobra kao ove gore namirnice!

Sardine u konzervi

Ukoliko su vam sardine izbor samo onih dana kada se posti, pravite veliku grešku. Naš je savet da češće budu na vašem jelovniku, jer se po relativno pristupačnoj cijeni mogu nači u svakoj prodavnici. Na 100 g imaju oko 2,9mg gvožđa. Ostale ribe uglavnom imaju manje, ali ih ipak uključite u ishranu, jer se ovaj izvor gvožda relativno dobro apsorbuje pa i male količine dosta znače.

Piletina

Bijelo pileće meso nije naročito bogato gvožđem kao neke crvenije varijante mesa. Ima 0,7 miligrama na 100 g mesa. Tamniji dijelovi piletine koji nisu grudi može imati i do 1,3 grama. Ipak, onako u poverenju, kada je gvožđe u pitanju, najviše koristi izvući iz pileće džigerice!

Namirnice bogate NEHEM gvožđem

Biljne namirnice bogate gvožđem i hrana za anemiju su odličan dodatak ovim gore navedenim namirnicima i solucija ukoliko ste vegan. Evo koje su ovde najbolje varijante.

Pasulj , soja , sočivo i druge mahunarke – Od ovih namirnica, soja se izdvaja kao namirnica koja je najviše bogata gvožđem, i to čak 15,7 mg na 100g.  Pasulj ima razne vrste i one tamnije su bogatije gvožđem od bijelog i imaju oko 8,2 mg.  Leblebija je sjajan izvor ovog minerala pa je uključite u ishranu.

Spanać i drugo lisnato povrće sadrže dosta gvožđa- Ipak, treba imati na umu da je ovo nehem gvožđe i da se ipak ono iz mesa i ribe bolje aposorbuje.

Pored spanaća tu su i kupus, kelj, prokelj, brokoli i slične vrste povrća. Spanać se dosta forsira kao zdrav i bogat gvožđem, ali činjenica je da ima i bogatijih namirnica ovim mineralom. On ima 2,7mg gvožđa na 100g i od ovih pobrajanih zelenih lisnatih namirnica najbogatiji je.

Sjemenke – sjeme bundeve i susama kao laneno sjeme su sjemenke koje su najbogatije gvožđem . Sjeme bundeve ima 3,3 mg na 100g, lan oko 5,3 a sjeme susama čak 14,6 mg na 100g. Kao što možete primjetiti, sve su one bogatije gvožđem od famoznog spanaća.

Žitarice- Ovdje su posebno kao hrana za anemiju izdvojeni spelta i ovas. Ovo je još jedan razlog da u svoju ishranu uvrstite integralni hleb i integralne žitarice, a ovsene mekinje i ovsena kaša su takođe jednostavni za upotrebu. Spelta ima 4,4 mg gvožđa na 100g, ovas 4,7 mg. Pšenica nije za izbjegavanje, ali u inetgralom obliku. Tada ima 3,7 mg gvožđa na 100g.

Suvo voće- Ukoliko volite suvo voće, dobroje znati da je i ono na našem spisku. Suvo grožđe sadrži 1,9 mg gvožđa na 100 g, a suve kajsije čak 2,7 mg.

Orašasti plodovi- kao kikiriki, orasi, pistaći, bademi su nešto što možete grickati za užinu. Orasi imaju 2,9mg gvožđa na 100g, a kikiriki 4,6 mg.

Tamna čokolada- Gvožđe samo po sebi možda ne zvuči kao nešto ukusno, ali varate se. Crna čokolada je izuzetan izvor ovog minerala (11,9 mg na 100g) a pored toga sadrži i vlakna, magnezijum  i bakar pa ćete se i zasladiti i namiriti organizam korisnim nutrijentima.

Majčina dušica- Vjerovali ili ne, ali ponekad i ono što smatrate samo običnim začinom zaptavo nije nimalo obično. Uzmimo majčinu dušicu na primjer. Pored toga što je poznata kao fenomenalan čaj protiv kašlja,  ona je jedna od namirnica koja sadrži veliki procenat gvožđa- 17,5 mg na 100g.  (govorimo o sušenoj majčinoj dušici). Naravno, za ovu namirnicu 100 grama je velika količina koju niko ne unosi. Ipak, začinite svoja kulinarska dela majčinom dušicom. Imaćete višestruke koristi.

Cvekla- Sigurno ste mnogo puta čuli da je cvekla odlična hrana za imunitet i da se od nje prave moćni napici od kojih ćete pucati od zdravlja. To zarpravo nije slučajno, jer ona je zaista bogata nutrijentima i jedna je od namirnica bogatih gvožđem. Ono što je dobro kod cvekle jeste to što je ujedno bogata i vitaminom C pa se ovaj mineral unet na ovaj način bolje aposrbje bez nekih dodataka. Na 100g cvekla ima 0,8 mg gvožđa

Kopriva– Ova biljka i njeno sjeme i korijen odličan su izvor gvožda, a pored toga sadrže i folnu kiselinu , C vitamin i obilje drugih vitamina i minerala koji su telo neophodni. Ovo je jedna zaista moćna biljka koja može mnogo da vam pomogne kada ste anemični, ali i za zdravlje u cjelini i zato je sastojak svakog dobrog sirupa za imnitet. Kuvana kopriva sadrži 1,6 mg gvožđa na 100g.

Izvor: Minutzamene

PROČITAJTE:

Vrijeme je da posadite VLAŠAC- Tjera proljetni umor, pun je gvožđa

Zašto je kurkuma najzdraviji začin Bliskog istoka

Mirođija – Nevjerovatna ljekovita biljka koja ima mnoge dobrobiti

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI