Četvrtak, 20 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoNaklijavanje krompira smanjuje troškove proizvodnje

Naklijavanje krompira smanjuje troškove proizvodnje

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Prednost naklijalog i sječenog krompira za sadnju je to što krompir niče ranije, bolje se ukorjenjuje, ima ujednačen porast. Također, dobijemo krtole sa većom mogućnosti klijanja, a sam period vegetacije je nešto kraći.

Bliži se vrijeme za sadnju krompira. Zapravo, u južnim dijelovima BiH sadnja je zasigurno već i počela.

Za postizanje većeg i kvalitetnijeg prinosa preporučuje se sadnja naklijalih i isječenih krtolakrompira, savjetuje PSSRS. Na taj način utičemo na smanjenje ukupne količine krompira po hektaru za sadnju što sve utiče na smanjenje troškova proizvodnje, jer cijena sjemenskog krompira predstavlja značajnu stavku u procesu same proizvodnje.

Na području Lijevča polja oko 90 %  poljoprivrednih proizvođača za sadnju koristi naklijale krtole krompira.

Priprema krtole za naklijavanje

Većina proizvođača uglavnom posjeduje sopstvena skladišta ili posebne objekte u kojima se vrši proces naklijavanja gdje se kontroliše temperatura i svjetlost kao limitirajući faktori u procesu naklijavanja.

Objekti moraju biti dobro provjetreni i dezinfikovani da bi krtole ostale zdrave i dobro naklijale sa zdravom i jakom klicom.

Krompir koji je namijenjen za sjeme u skladištima čuva se na temperaturi od 3 do 4°C i taj proces traje od vađenja do početka naklijavanja oko 5 mjeseci.

Tokom procesa naklijavanja krtole sa obično stavljaju u drvene ili plastične gajbe u dva reda zavisno od dubine gajbi. Veličina krtola može da se kreće od 50 -70 gr.

Naklijavanje obično  traje  od 50-60 dana što sve zavisi od regulacije temperature i svjetlosti u objektu. Početna temperatura trebala bi da bude iznad 15°C, a vlažnost vazduha oko 90 % prvih par sedmica. Potrebno je mijenjati položaj gajbi od dole prema gore da se dobiju ujednačene klice tj iste debljine i boje.

Kakve su to kvalitetne klice?

Kada se pojave klice dužine od 1 do 1,5 cm postepeno se smanjuje temperatura i pojačava se svjetlost. Snižavanjem temperature usporava se proces naklijavanja.

Kvalitetnim klicama smatraju se one koje su dužine 2-2,5 cm, kratke i debele karakteristične prema sorti obično zelene, roze ili ljubičaste boje.

Sječenje krompira treba započeti 2-3 sedmice prije sadnje obavezno sa dezinfekovanim nožem i na ovaj način od jednog krompira dobijemo, zavisno od sorti krompira, 3-4  gomolja za sadnju.

Prednost naklijalog i sječenog krompira za sadnju je to što krompir niče ranije, bolje se ukorjenjuje, ima ujednačen porast. Također, dobijemo krtole sa većom mogućnosti klijanja, a sam period vegetacije je nešto kraći.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI