Nedjelja, 14 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoNajpoznatije sorte krastavaca

Najpoznatije sorte krastavaca

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kada navodimo najpoznatije sorte krastavaca moramo prije svega da ih svrstamo u dvije osnovne grupe, a to su: kornišoni (manjeg ploda, pogodni za spravljanje zimnice) i salatne sorte krastavaca (imaju veći plod, pogodni za pripremu svježe salate tokom cijelog ljeta).

Kornišoni

Pariski kornišon je kod nas najviše gajena sorta krastavaca. Stiže 40-45 dana posle nicanja. Ima cilindrične plodove trouglastog presjeka, s krupnim bradavicama i crnim bodljama, pri osnovi tamnozeleni, a pri vrhu svetliji sa zrakastim prugama; meso je čvrsto i dobrog ukusa.

Parifin F1 je holandski hibrid, s plodovima koji su potpuno slični pariskom kornišonu, ali je ovo znatno rodnija sorta krastavca i otpornija prema bolestima. Većina biljaka ima isključivo ili pretežno ženske cvjetove. Sjeme se uvozi iz Holandije.

Nais F1Hibrid krastavaca kornišona, seleksionisan u Institutu za povrtarstvo u Smederevskoj Palanci. Ogledni i proizvodni rezultati pokazuju da je to ranostasan i vrlo rodan hibrid. Približno 80% biljaka su ženskog tipa. Nais ima vretenasto cilindrične, tamnozelene plodove s osrednje krupnim bradavicama i mrkim bodljicama; meso je hrskavo, čvrsto, sjemeno gnijezdo malo, bez unutrašnjih šupljina. Ova sorta kornišona je veoma dobra za konzervisanje, ali i za potrošnju u svježem stanju.

Savjeti za dvostruko veći prinos kornišona

Salatne sorte krastavaca

Delikates – Veoma poznata, rana i vrlo rodna salatna sorta krastavaca. Plodovi su valjkasti, srednje dugi (oko 18 cm) gotovo glatki sa sitnim gustim bradavicama i bijelim nežnim bodljicama, tamnozeleni sa svjetlijim pjegicama i zrakastom šarom na vrhu, hrskavog mesa i prijatnog ukusa, bez gorčine. To je sorta koja inače dobro podnosi našu klimu.

Sunčani potok – Široko rasprostranjena salatna sorta krastavaca pogodna za otvoreno polje i plastenike. Ima lijepe tamnozelene plodove duge 16-18 cm, s krupnim rijetkim bradavicama i bijelim bodljama, čvrstog, hrskavog mesa.

Marketer – Poznata američka sorta krastavaca, raširena u mnogim zemljama, s tamnozelenim plodovima, osrednje dužine (20-22 cm), s krupnim bradavicama i bijelim bodljama.

Beler F1 – Hibrid s pretežno ženskim cvjetovima i tamnozelenim, nešto dužim plodovima, veoma lijepog izgleda. Izuzetno prinosan krastavac.

Izvor: poljoprivrednisavetnik.com

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI