Petak, 19 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoNajbolje sorte trešanja i oprašivači – regina, burlat...

Najbolje sorte trešanja i oprašivači – regina, burlat…

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Najbolje sorte trešanja i oprašivači – Trešnje su cijenjeno rano voće, koje se bere u maju i junu. Mnogi bi željeli da posade ovo voće, pa im treba pomoć oko izbora sorte trešanja. Postoje klasične sorte koje imaju visoko drvo i široku krošnju, patuljaste sorte ili sorte trešnje niskog rasta i stubaste trešnje.

Prednost patuljastih sorti je što brzo prorode, a i plodovi se lako beru, sa zemlje. Stubaste se gaje više za ukras nego zbog dobrog prinosa. Neke sorte su samooplodne, ali u većini slučajeva za trešnje oprašivači su neophodni.

Najbolje sorte trešanja i oprašivači

Regina trešnja

Sorta Regina je porijeklom iz Nemačke. Ova sorta spada u novije, a sadnice Regina sorte su sve traženije, pa je i veći udeo ove sorte u ukupnoj proizvodnji trešanja kod nas. Boja plodova je tamnocrvena. Dobro podnosi hladnoću i mraz. Ne smeta joj nešto veća količina padavina. Trešnja je ukusna, krupna, kompaktna i ne puca. Nešto kasnije cvijeta, a sazrijeva sredinom juna. Trešnja Regina je samooplodna sorta. Kalemi se na podlogama gizela 6, kolt, magriva i divlja trešnja.

Burlat trešnja

Sorta trešnje burlat je porijeklom iz Francuske. Plodovi su srcoliki i okruglasti, krupni i ukusni, mame svojim izgledom. Boja je bordo. Spada među najbolje rane sorte trešanja. Sazrijeva krajema maja mjeseca. Odlikuje ga visoka rodnost i odličan kvalitet plodova. Pošto rano sazrijeva, to ovu sortu štiti od štetočina i bolesti.

Trešnja Burlat je sorta otporna na mraz i sušu. Cijeni se radi vrijednih plodova, koji se dobro prodaju. Za burlat oprašivači su Lionska rana i Van. Kalemi se na iste podloge kao i Regina.

Pročitajte: Sorte trešnje koje dospijevaju najranije

Kordia trešnja

Kordia sorta trešanja je porijeklom iz Češke. Plodovi su veliki i imaju izrazito dugu peteljku. Tamnocrvena je boja pokožice, isto kao i pulpe. Aroma i ukus su na visokom nivou. Sorta Kordia dobro podnosi hladnoću, mada je relativno osjetljiva na proljećni mraz. Osjetljiva je na pucanje plodova. Stablo je srednje bujno i srednje rano cvijeta. Trešnja Kordija sazrijeva početkom juna. U pitanju je samobesplodna sorta.

Oprašivači su Karina, Schneiders, Burlat i Regina.

Kao podloga se koristi gizela 6, kolt, divlja trešnja, magriva.

Karmen trešnja

Trešnja Karmen je mađarska sorta. Ima izrazito krupne plodove, koji su okruglasti i djelimično spljošteni. Boja je jarkocrvena ili tamnocrvena. Otporna je na niske temperature. Prinos je odličan, zbog dobre rodnosti i veoma krupnih trešanja. To je najkrupnija trešnja. Sazrijeva krajem maja, početkom juna.

Oprašivači za Karmen su Canada giant, Korvik, Sumit, Karina, Kordia i dr. Podloge za kalemljenje su magriva i divlja trešnja.

Summit trešnja

Summit trešnja je umjereno bujna. Odlikuje je kasno cvjetanje. Relativno dobro podnosi hladnoću. Dobar je oprašivač drugim sortama. Plodovi su dosta krupni i srcolikog oblika. Summit sorta je umjereno rodna. Sazrijeva krajem maja. Plodovi su djelimično osjetljivi na pucanje.

Za Summit oprašivači su Lapins, Schneiders, Sunbust. Podloga na koju se kalemi je gisela 5, kolt, magriva.

Pročitajte: Kako se koristi stajnjak u zasadu trešnje?

Lapins trešnja

Lapins sorta rano cvijeta. Podnosi dobro hladnoću i zimski mraz. Ova sorta je dobar oprašivač drugim sortama trešanja. Lapins trešnja rano prorodi i obilno rađa. Plodovi su krupni, tamnocrveni, slatki, kvalitetni i aromatični. Ima dobru otpornost na pucanje plodova trešnje.

Lapins je samooplodna sorta, tako da oprašivači nisu potrebni. Podloga za kalemljenje je gizela 5, kolt, magriva.

Stela trešnja

Sorta Stela je porijeklom iz Kanade. Ima bujnu krošnju i prilično je rodna. Plod je krupan i srcolik. Pokožica je sjajna, tanka i zagasitocrvena. Pulpa je sočna, ukusna, relativno čvrsta.

Trešnja Stela je odličan oprašivač, a inače je samooplodna sorta, odnosno njoj ne treba oprašivač.  Inače sazrijeva sredinom juna. Kalemi se na podlogu magriva i divlja trešnja.

Lionska rana trešnja

Lionska rana je srednje krupna sorta, a plod je tamnocrvene boje. Ukus je aromatičan, sočan i slatkokiselkast. Stablo je srednje bujno. Osjetljiva je na pucanje ploda u kišnom periodu. Trešnja Lionska rana sazrijeva krajem maja.

Za Lionsku ranu oprašivači su Stela i Van.

Hedelfinger (Herc) trešnja

Među najbolje sorte trešanja spada i Hedelfinger sorta je porijeklom iz Nemačke. Kod nas je zovu Herc. Ubraja se u kasne sorte trešanja. Plodovi su krupni i intenzivno crveni. Pulpa je kompaktna i vrlo kvalitetna. Dobro podnosi niske temperature. Rodna je sorta i dobro otporna na pucanje plodova. Traži unakrsno oprašivanje. Za Herc trešnje dobri oprašivači su Bing, Napoleonova i Germersdorfska.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI