Utorak, 6 Juna, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoNajbolje domaće đubrivo za vaš paradajz zapravo je otpad, ali čini čuda....

Najbolje domaće đubrivo za vaš paradajz zapravo je otpad, ali čini čuda. Daje ogromne i sočne plodove

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ako želite da više biljke paradajza daju bolji prinos trebate ih đubriti s puno hranjivih materija.

Za one kojima su ponestala đubriva kupljena u poljoprivrednoj apoteci ili radije koriste prirodna sredstva, donosimo nekoliko izvrsnih prirodnih dodataka koja možete koristiti na svojim biljkama paradajza.

U poređenju s mnogim drugim biljkama voća i povrća, paradajzu je potrebno puno više hranjivih materija da bi dao zdrav plod.

Naime, često supstrat s bogato hranjivim materijama nije dovoljan za održavanje biljaka paradajza, a ako se ove biljke nedovoljno hrane, pokazivat će znakove nedostatka hranjivih materija, što može biti ili od samog početka ili kada niknu plodovi paradajza. Biljke paradajua trebaju đubriva koja su bogata azotom, fosforom i kalijumom.

Za one koji ne žele trošiti novac na komercijalno organsko gnojivo, pripremanje domaće hranjive alternative ne samo da je puno jeftinije, već će donijeti iste rezultate.

Jedna je žena na Facebook stranicu Gardening zatražila savjet za organsku prihranu svojih rajčica.

Emma Wood: “Koristila sam kupovno đubrivo za paradajz neko vrijeme, ali sada je nestalo. Postoji li organska alternativa koju mogu koristiti umjesto toga?”

Jedan od najčešćih prijedloga bio je korištenje kore banane kao gnojiva. “Kora banane sadrži kalijum, koji pomaže paradajzu da dobije veće i sočnije plodove”, rekla Jane Wilson.

Koru od banane možete dodati u kompost ili je izrezati i zakopati oko biljke.

“Kora od banane će oploditi biljku i spriječiti razvoj bolesti”, komentirala je Lisa Marsden.

“Iako kora od banane ne sadrži azot, i dalje dobro obavlja svoj posao kada đubri biljku”, komentirala je Glenn Fields.

“Koristio sam ih prošle godine i moj paradajz nikada nije tako veliki narastao. Nadam se istom rezultatu ove godine”, nastavlja.

“Volim dodati jednu koru banane u svaku rupu za sadnju prije sadnje paradajua. Zatim ljeti samo dodam jednu do dvije kore oko tla biljke.”, rekla je Sara Dunster.

Kore banane odlično su gnojivo za biljke paradajza zbog visoke količine kalijuma koji sadrži, što pomaže biljkama u distribuciji hranjivih materija i vode između stanica, što je posebno važno ako želite više ploda s boljim ukusom.

Neki vrtlari tvrde da je ovaj kućni otpad dobro gnojivo zbog toga što nema – azota. Iako biljke trebaju azot, previše može stvoriti puno zelenog lišća, ali malo plodova.

NAČIN PRIMJENE: Zakopajte kore od banane oko biljke jer će otpuštati svoje hranjive materije dok se razgrađuju. Paradajz treba prvo đubriti kada ga posadite, a zatim ponovo kada biljka počne davati plodove.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI