Subota, 27 Novembra, 2021
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaNačini upotrebe pojedinih dijelova maslačka

Načini upotrebe pojedinih dijelova maslačka

Uključite se u NAŠU Viber zajednicu

Upotreba maslačka – U rano proljeće, dok u našim vrtovima još nema zelenog, lisnatog bilja, priroda nam nudi ovu ljekovitu biljku kao izvrsnu proljetnu kuru koja će pročistiti naš organizam od svih nakupljenih toksina nakon zime u kojoj nije bilo zelenog obilja.

Stoga, prihvatimo ovaj dar i koristimo mlade listiće svakodnevno u obliku raznih salata (zelena, miješana, kao dodatak krompir salati i sl.).

Biljka koja najbolje pročišćuje krv i ima izuzetno snažno djelovanje na rad jetre.

Svojim pročišćujućim djelovanjem maslačak pomaže kod gihta i reume, natečene žlijezde splasnu ako tri do četiri nedjelje sprovodimo kuru sa stabljikama maslačka (dnevno se prožvaće pet – deset cvjetnih stabljika).

Pročitajte: Korijen maslačka za zdravu jetru i jak imunitet

Stabljike djeluju i kod nečistoća kože, lišajeva i osipa. Dvotjedna kura sa stabljikama maslačka pomaže slabim i bolesnim ljudima jačajući njihov organizam i oslobađajući ga od toksičnih tvari.

Korijenje maslačka sirovo ili osušeno koristi se za čaj koji pročišćuje krv, pospješuje probavu, znojenje i mokrenje te djeluje okrepljujuće. Jedna čajna kašika korijena prelije se s 2,5 dl vode i ostavi preko noći. Sljedeći dan se zagrije do ključanja i procijedi. Pije se gutljaj po gutljaj prije i poslije doručka. Kada biljka počne cvjetati (mart), možemo krenuti s pripremom sirupa koji osnažuje imunitet pa se posebno koristi kao lijek kod bolesnih i slabih osoba koje su izgubile apetit.

Pročitajte kako da napravite liker i sirup od maslačka: Recepti za domaći liker i sirup od maslačka

 

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

5 namirnica koje treba da jede svaka žena poslije 50. godine...

Nutricionisti preporučuju da dame koje su na pragu šeste decenije, kako bi očuvale svoje zdravlje, unose u većoj mjeri ovih pet vrsta manirnica. 1. Mahunarke I...