Nedjelja, 25 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljePetrov krst - Karakteristike i ljekovita svojstva

Petrov krst – Karakteristike i ljekovita svojstva

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Petrov krst (Paris quadrifolia), narodna imena: vranino oko, krštac, vučja boba. Spada u porodicu slakova (Convallariaceae). Iz duge podzemne stabljike izrasta kratak nadzemni dio sa četiri ovalna lista. U sredini listova razvija se cvet zelene boje, iz koga nastaje tamnomodra bobica sa više sjemenki. I miris i ukus biljke su odvratni, a bobice su bljutavog ukusa. 

Raste na vlažnim, sjenovitim i kamenitim šumskim mjestima bogatim humusom. Cvjeta od maja do juna.

Ljekoviti dio biljke: bere se nadzemni dio i suši na toplom i provjetrenom mjestu. U narodnoj medicini koristi se sok dobijen cijeđenjem svježe biljke.

Pročitajte: Ljekovitost i upotreba bokvice

Ljekovito djelovanje

U narodnoj medicini vrlo je raširena upotreba Petrovog krsta. Prirodni je afrodizijak, antidot, antispazmatik i hemolitik. Sokom iz svježe biljke liječe se gnojne, teško zacijeljivane rane, grčevi i čirevi, moždani udar, jake glavobolje i neuralgije.

Sokom iz ploda liječe se upaljene oči. Sjemenke sadrže opojno sredstvo, pa se koriste kao afrodizijak. Mast od sjemenki i soka iz listova u spoljnoj upotrebi koristi se u liječenju gnojnih rana, tumora, kožnih izraslina, infekcija.

Tinktura se primjenjuje kod trovanja živom i arsenom. U zapadnoj narodnoj medicini upotrebljava se za liječenje bolesti žlijezda, nervnih bolova, rana, konjuktivitisa i drugih bolesti očiju, bronhitisa, kašlja, reumatizma i za narkotički efekat. U liječenju se primjenjuju male doze.

Recepti

Tinktura

Tinktura za navedena oboljenja pravi se prema propisima farmakopeje.

Mast

100 g soka i sjemenki, 200 g svinjske masti. Istući sjemenke i iscijediti sok iz listova, pa pomiješati sa otopljenom mašću. Držati u frižideru. Mazati oboljela mjesta.

Pročitajte: Mlijeko od kamilice – Jača imunitet i spriječava ljetne prehlade

UPOZORENJE

Petrov krst je otrovna biljka, otrovni dijelovi su plod i rizom. Simptomi trovanja su mučnina, povraćanje, pečenje u želucu, proliv, glavobolja, omamljenost, suženje zenica, klonulost, grčevi, slabost mišića, slab rad srca, nesvjestica.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu su preporuke preventivnog karaktera za vođenje zdravog načina života. Ukoliko imate neki zdravstveni problem prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa ljekarom. Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu bez stručnog mišljenja.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI