Subota, 2 Decembra, 2023
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiNačekati ćete se sa isplatama podsticaja?

Načekati ćete se sa isplatama podsticaja?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Procedura s usvajanjem Programa podsticaja se zakomplikovala. Udruženje poljoprivrednika FBiH organizuje sastanak i ipak ide u proteste?

Korak naprijed, nazad dva – ovim bi se riječima mogla opisati situacija s isplatom podsticaja u Federaciji BiH. Naime, prošle je sedmice održana 1. vanredna sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH na kojem je napokon imenovan privremeni Odbor za poljoprivredu. Odbor je trebao dati pozitivno mišljenje na Program poticaja koji nakon toga treba ići na sjednicu Vlade FBiH.

Prvo plaćanje je trebalo krenuti polovinom juna, a odnosi se na dug iz 2018. i 2017. godine, ali…

Prva sjednica Privremenog odbora za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Doma naroda Parlamenta FBiH zakazana je za četvrtak, 23. maja s početkom u 13 sati. Na njoj je predloženo razmatranje Nacrta Programa novčanih potpora u poljoprivredi i ruralnom razvitku za 2019. godinu.

Sam termin održavanja sjednice nije sporan, kako kažu u Udruženju poljoprivrednika FBiH, ali je problem dalja procedura sa kojom se puno kasni.

To je da program treba ići u Ured za ocjenu zakonitosti istog i u Ministarstvo finansija. E sad, to su gospoda iz ministarstva poljoprivrede trebali davno uraditi, a još nisu. Tako da će se po ovom sada stanju sa isplatama načekati“, rezignirano su napisali u objavi na Facebooku u ovom udruženju te pozvali sve predstavnike poljoprivrednika i ostale zainteresovane da se odazovu sastanku koji je zakazan za 30. 05. 2019. u Sarajevu gdje će se odlučiti o protestima koji su zakazani za 10. 06 ako se do tad ne počne sa isplatama.

Kako stvari stoje, neće. Ovo je sve otišlo predaleko, niko se ne osvrće na poplave i na generalno lošu godinu za poljoprivredu i još pri tome razvlače u nedogled isplatu poticaja koji su u ovom trenutku neophodni da bi se koliko toliko šteta od poplava sanirala“, zaključuju u Udruženju.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI