Srijeda, 19 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeBiljke od kojih KOMARCI bježe i ne vraćaju se!

Biljke od kojih KOMARCI bježe i ne vraćaju se!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Sa pojavom toplijeg vremena dolazi i jedna neželjena posljedica, a to su komarci. Nismo se još ni navikli na to da stižu ljetnje temperature, doduše još uvijek sa dosta kiše, a već su krenuli da nas opsjedaju i nerviraju.

Postoje razni savjeti u vezi sa tim kako ih se otarasiti, a jedan koji se često zanemaruje je upotreba biljaka. Biljke su lijepe, čiste vazduh i daju nam kiseonik, a izgledaju lijepo i unutra i napolju. Ukoliko ste primjetili da vam komarci prave dosta problema, nabavite neku od biljaka nabrojenih u nastavku i situacija bi trebalo da se promijeni.

Biljke koje odbijaju štetne insekte

Bosiljak

Pored toga što miriše lijepo i odlično ide kao sastojak domaćeg pesto sosa i dodatak svim vrstama tjestenina, bosiljak može i da odbije komarce. Možete ga staviti skoro bilo gdje, jer mu odgovaraju uslovi sa unutrašnje strane prozora, terasa, trem, ili čak i bašta.

Eukaliptus

Ovo je biljka koja se prije svega preporučuje onima koji imaju dvorište, jer može da poraste do skoro 20 metara, ali se jedan manji deo može presaditi i u saksiju. Poznata je po tome što pomaže u suzbijanju kašlja i prehlade, ali je korisna i za umanjivanje bolova u zglobovima, a odbija i komarce.

Lavanda

Lavanda je poznata po lepom mirisu i uljepšava atmosferu gdje god da je postavite, naročito kada procvjeta. Njeno ulje odbija komarce, a ni muve nisu lude za njim, tako da će vama mirisati lepo i osloboditi vas napasti.

Matičnjak

Matičnjak je vrlo otporna biljka koju možete čuvati gdje god i imati tokom cijele godine. Uzmite par svježih listova, ugnječite ih rukama i protrljajte po izloženoj koži, to će sprječiti komarce da sleću na vas. Matičnjak se koristi i za mnoge druge svrhe u narodnoj medicini, kao lek za visok pritisak, čišnjenje krvi i drugo.

Limunova trava

Ulje limunove trave koristi se u mnogim industrijskim proizvodima za odbijanje insekata, tako da nije loše imati ovu biljku pri ruci. Bilo da je unutra ili napolju, odbiće muve i komarce, a možete je koristiti i kao začin za pojedina jela.

Žalfija

Osim što je dobra za ispiranje grla, žalfija je još jedna biljka čiji se miris ne sviđa komarcima. Ona odbija i krpelje, a njen miris privlači male ptice, poput kolibrija, pa se nemojte iznenaditi ako začujete tihi cvrkut.

Nana

Znamo da je odlična za čaj i kao svježi dodatak mohitu i drugim osvežavajućim koktelima, ali je odlična i za odbijanje komaraca. Držite je u kuhinji i na terasi, zavisno od doba godine i potrebe. Po zimi se preporučuje da je unesete unutra, a tada može biti i dodatak toploj čokoladi.

Izvor: Still
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI