Utorak, 23 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoNa ovaj način se smokva orezuje u februaru za obilniji rod

Na ovaj način se smokva orezuje u februaru za obilniji rod

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Da bi rodnost smokve bila visoka i redovna, pored pravilne sadnje i agrotehničkim mjera, treba da se izvede i pravilna rezidba. Kako se smokva orezuje u februaru za obilniji rod pogledajte u videu u nastavku teksta.

Neko voće ili drveće „krvari“ kada ga sječete, odnosno pušta sok mnogo više nego drugo, a to je slučaj i sa smokvom. Takvo puštanje soka može da poveća rizik od prodiranja bolesti u ranu, te zbog toga treba izbjegavati rezidbu u periodu kada smokva može da „krvari“.

Najsigurnije vrijeme da obavite rezidbu smokve je dok je u stanju mirovanja. Kako je riječ o listopadnoj biljci, lako je da utvrdite kada ide na spavanje: tokom zime, kada joj otpadne svo lišće.

Detaljan postupak kako se smokva orezuje u februaru pogledajte u videu ispod:

 

Napitak od suvih smokvi i jabukovog sirćeta protiv masnoće

Sastojci – suve smokve i jabukovo sirće. Napitak napravite uveče, a pijte ga ujutro.

Uzmite tri suve smokve i dobro ih izbockajte čačkalicom za zube sa svih strana, a potom ih ubacite u staklenu posudu u koju ste stavili dva decilitra jabukovog sirćeta.

Neka odstoje preko noći, a ujutru pojedite te tri ukiseljene smokve. Ostatak sirćeta nemojte baciti, već u to isto sirće narednu noć ponovno stavite tri smokve pripremljene na isti način.

Ta dva decilitra sirćeta koristite sedam dana, većinu će smokve upiti. Osmi dan uzmite nova dva decilitra sirćeta i postupak ponovite još sedmicu dana.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI