Utorak, 25 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiNa austrijskom tržištu velika potražnja za voćem iz Bosne i Hercegovine

Na austrijskom tržištu velika potražnja za voćem iz Bosne i Hercegovine

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Obilne kiše i padavine dovele su do niskih prinosa šljiva što se odrazilo na potražnju, ali i na cijenu, kaže direktor najvećeg uvoznika voća Inter-Fruit e.U.

Prodaja šljiva iz regije širom Evrope u punom je jeku već dvije nedjelje. “Počeli smo sa makedonskim, a sada nabavljamo one iz susjedne Srbije te širom Bosne i Hercegovine. Do kraja mjeseca nuditi ćemo najviše sortu Čačansku ljepoticu, a u avgustu pa nadalje na tržištu će biti i Stanley“, kaže Mirsad Sabanović, direktor Inter-Fruit e.U, najvećeg uvoznika voća u cijelom svijetu čiju robu možete pronaći u trgovačkim lancima Austrije i Njemačke.

Ističe i kako su obilne kiše i padavine dovele do niskih prinosa šljiva što se odrazilo na njihovu cijenu.

“Veliki je broj kupaca, ali raspoloživost nije dovoljna kako bi pokrila ukupnu potražnju. U posljednjih par godina na početku same sezone, kilogram šljiva kretao se oko 11,7 KM, a ove godine započeli smo s oko 18,7 KM, a sada ih prodajemo za nekih 15,5 KM. Nikad nisam doživio takve ekstreme sa cijenama unazad 20 godina“, priznaje Sabanović.

I na njemačkom i austrijskom tržištu Stanley je najpopularnija sorta jer je lagana za transport, a kvalitet joj je takođe nešto bolji od ranijih sorti. “Generalno njemačko tržište uvijek zahtijeva nešto tvrđu sortu sa stupnjem zrelosti od 75-80%. U Austriji sa druge strane, zelenija roba nije popularna i preferiraju zrelost od oko 90%“, pojašnjava za Fresh Plazu.

Borovnice i lubenice takođe popularne

Iako su šljive po količini daleko glavni proizvod Inter-Fruit e.U., drugo se voće iz regije takođe uvozi i plasirana na već dva spomenuta tržišta. “Trenutno trgujemo borovnicama iz Bosne, Hrvatske i Srbije, a za razliku od šljiva, postoji obilna ponuda onih kultiviranih. Dugoročno gledano, na austrijskom tržištu sve je veća potražnja, ističe Sabanović.

Takođe, sada su im glavno voće i lubenice iz Makedonije težine oko 4 – 6 kilograma koje su nešto više tražene u Austriji u odnosu na Njemačku.

Izvor: agroklub.ba

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI