Nedjelja, 21 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoMladi luk tokom cijele godine - Sve o porizvodnji

Mladi luk tokom cijele godine – Sve o porizvodnji

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Mladi luk je najbolje proizvoditi iz lučice, jer u dobrim uslovima proizvodnje mladi luk, naklijavanjem lučice prije sadnje, možemo proizvesti za mjesec dana.

To je vrlo brzi način proizvodnje mladoga luka visokog kvaliteta. Kod ovakvoga načina proizvodnje lučice treba saditi u više navrata, da se ne dogodi da nam mladi luk preraste. Jednako tako, uputno je lučicu sortirati prema veličini, jer će biljke rasti jednoliko i dozrijeti za čupanje u isto vrijeme te osloboditi zemlju za drugi usjev.

Lučice se mogu sačuvati za kasniju sadnju tokom cijele godine i to tako da se sačuva na hladnom prostoru temperature od 2 do 4° C uz relativnu vlagu vazduha od 60 do 65%. Ako to nije moguće, proizvođač može određenu količinu lučica sačuvati u suhoj prostoriji dobro osvijetljenoj, u tankom sloju. Lučica ce dosta izgubiti na težini, ali to ne šteti. Prilikom pripreme lučice, koja se ostavlja za kasniju sadnju, treba dobro prebrati, odstraniti oštećene i pljesnive lučice. Ako dobro izaberemo zdrave lučice i propisno ih čuvamo, s njima možemo dočekati novu proizvodnju lučice. Naime, ako smo na vrijeme sijali sjeme luka za proizvodnju lučica, lučice se vade iz zemlje već u jun. Lučice počnu tjerati klice odmah nakon vađenja. Zato, ako se kratko vrijeme ostave na sobnoj toplini i relativno visokoj vlazi, brzo se mogu saditi za proizvodnju mladoga luka.

Pročitajte: Zašto je dobro jesti mladi luk svaki dan?

Kod nas se u posljednje vrijeme luk proizvodi tako da se lučice sade na jesen. Lučice dobro podnose hladnoću. One se i smrznu, ali im klice ne stradaju. Same se odmrznu nastupom viših toplina i odmah počinju vegetirati. To je proizvodnja glavica luka, ali se prema potrebi koriste kao mladi luk krajem zime ili vrlo rano u proljeće. Isto tako može se namjenski proizvoditi mladi luk, ako se ima tržište. Na toj proizvodnji može se vrlo dobro akumulirati.

Luku pogoduju neutralna do slabo kisela tla. Ne podnosi stajnjak u izravnoj gnojidbi. Izvrsna predkultura za proizvodnju luka je ona koja je đubrena stajnjakom, kao što su npr. kupus, krumpir, paprika, žitarice…

U proizvodnji luka, posebno ako se proizvodi izravno iz sjemena, mora se paziti na pojavu korova. Naime, već smo rekli da sjeme luka sporije niče. Zato veća pojava biljaka korova bez uporabe pesticida onemogućava proizvodnju većih kolicina. Naprotiv, kod proizvodnje mladoga luka iz lučice, ako smo ju naklijali prije sadnje, korov se ne može jače razviti, a mladi luk se može čupati za korištenje.

Pri đubrenju luka potrebno je znati da na plodnijim tlima treba gnojiti tako da se konačan odnos hranjiva postigne NPK = 0,8:1:1. Mineralno gnojivo treba unositi u tlo u dva navrata, i to kao osnovno gnojivo pod plug ili u sjetvi, te jedno prihranjivanje.

U proizvodnji mladoga luka potrebna je sasvim drugačije đubrenje. Proizvodimo li luk kao konvencionalan, onda je dovoljno samo osnovno gnojivo u manjem opsegu svih komponenti. Možemo ga proizvoditi i bez đubrenja. Ako proizvodimo mladi luk iz lučice, trošimo oko 800 kg lučice po hektaru površine. Ako pak mladi luk proizvodimo iz sjemena, onda je dovoljno izmedu 6 i 10 kg sjemena po hektaru površine. Na taj način ostvarujemo izmedu 1.500.000 i 2.000.000 biljaka po hektaru.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI