Subota, 27 Novembra, 2021
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeMILODUH - Veoma ljekovita biljka na koju smo zaboravili

MILODUH – Veoma ljekovita biljka na koju smo zaboravili

Uključite se u NAŠU Viber zajednicu

Miloduh izuzetno snažno djeluje antivirusno i antibakterijski, pa je vrlo dobar izbor za jačanje imuniteta. U ovom smjeru radi se sve više istraživanja koja potvrđuju njegovo ljekovito djelovanje.

Miloduh, izop ili sipan (lat. Hyssopus officinalis) je biljka koja se u prošlosti čes­to upotrebljavala, ali je da­nas njena upotreba po­dos­­ta za­postavljena. Šteta, jer je ova biljka mnogostru­ko lje­kovi­ta. Kako mu i samo ime kaže, on je kao dobar kuć­ni duh, donosi sreću tamo gdje nestane (pritom se misli na zdravlje).

Miloduh raste na suvim kamenjarima u blizini žalfije i vriska. Formira lijepi niski mirisni grmić intenzivno plavog cvijeta. Naj­za­nimljivije kod miloduha je da spada u rijetke biljke koje blago podižu krvni pritisak. Ugo­­dan je za piće, ima aro­matičan, osvježavajući ukus sličan majčinoj dušici. Izu­zetno snažno djeluje antivirusno i antibakterijski, pa je vrlo dobar izbor za jačanje imuniteta. U ovom smjeru radi se sve više istraživanja koja potvrđuju njegovo lje­kovito djelovanje, pogotovo na bakterije Staphylococcus aureus, Erwinia amylovora, Klebsiella spp., ali i na Can­dida gljivice.

Izuzetno je koristan kod virusnih infekcija. Vrlo je sna­žan ekspektorans i mu­kolitik (pomaže nam izbaciti sekret), olakšava disanje, pa ćemo ga uspješno koristiti kao čaj kod bronhitisa, upala grla i kašlja. Osim na respiratorne, dobro djeluje i na stomačne viroze. Smiruje gr­čeve crijeva, smanjuje pro­live, jača želudac i crijeva, podstiče znojenje i mokrenje.

S obzirom da ima nježni papreni okus, vrlo blago po­tiče na rad i čišćenje jetru i žuč.

Najsigurnije ga je koristiti kao čaj. U tu svrhu cvijet se bere u vrijeme cvatnje (cvate od juna do septembra). Jednu veliku kašiku suvog cvijeta i lista prelijemo sa šoljom ki­puće vode. Poklopimo, pustimo da stoji 15 minuta, procijedimo i zasladimo me­dom. Tokom dana treba popiti na gutljaje dvije ovako pri­pravljene šolje čaja.

Miloduh je vrlo lako uz­gojiti u vrtnom kamenjaru, a osim što je dekorativna biljka, izuzetno je i medonosna.

Izvor: burza.com.hr

PROČITAJTE:

Čestoslavica – Veronika jača pamćenje, otklanja vrtoglavicu, a zovu je lijek svijeta

Čaj koji jača imunitet – Receptura travara sa Tare!

U kom mjesecu treba BRATI ljekovite biljke – Poklanjamo vam KALENDAR branja biljaka!

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

5 namirnica koje treba da jede svaka žena poslije 50. godine...

Nutricionisti preporučuju da dame koje su na pragu šeste decenije, kako bi očuvale svoje zdravlje, unose u većoj mjeri ovih pet vrsta manirnica. 1. Mahunarke I...