Ponedjeljak, 27 Juna, 2022
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaMaslinovo ulje sprječava oštećenja kože

Maslinovo ulje sprječava oštećenja kože

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Naučnici tvrde da doza od 10 mg/ kg oleuropeina sprječava proces smanjenja elastičnosti kože, stoga samo naprijed s maslinovim uljem na kožu.

Zdravstveni učinci masline i maslinovog ulja obuhvataju širok spektar biološkog djelovanja prirodnih organskih spojeva iz lista i ploda masline zbog čega se maslina i njeni proizvodi koriste u mnoge svrhe poput nutritivnih ili terapeutskih. Takođe, već desetljećima maslina i maslinovo ulje nalaze svoju primjenu i u kozmetologiji i sve je više naučnih istraživanja koji potvrđuju koristan učinak biološki aktivnih spojeva iz masline na očuvanje zdravlja kože i usporavanje procesa njenog starenja.

Korisni polifenoli

Dobro je poznato da učestala izloženost sunčevim UV zracima izaziva ozbiljne posljedice na strukturu i funkciju kože. Broj oboljelih od karcinoma kože u stalnom je porastu, a prema predviđanjima i dalje će se povećavati zbog širenja ozonskih rupa.

Teorija o uticaju slobodnih radikala na kožu izloženu UV zračenju potvrđena je od strane velikog broja naučnika.

Istraživanje sprovedeno u Australiji pokazuje obrnuti odnos između rizika od karcinoma kože i učestale konzumacije ribe, povrća i uopšte namirnica koje obiluju biološki aktivnim komponentama poput ß-karotena, vitamina E, vitamina C i mnogih drugih. U tom smislu postoji golem interes za upotrebom dodataka ishrani koji sadrže biološki aktivne komponente koje pomažu u zaštiti kože od oštećenja izazvanih štetnim djelovanjem UV zraka.

Maslina (plod i list) te ekstra djevičansko maslinovo ulje poznati su kao izvrstan izvor biološki aktivnih spojeva – polifenola među kojima prevladavaju oleuropein (nalazi se pretežno u listu i plodu masline), te hidroksitirozol i tirozol koji su zastupljeni u maslinovom ulju. Uz njih, maslinovo ulje sadrži i mnoge druge spojeve poput oleraceina, oleokantala, skvalena, vitamina E.

Studija japanskih načnika pokazala je da ekstrakt lista masline i njegova glavna komponenta – oleuropein – sprječavaju hronična oštećenja kože izazvana UV zračenjem kao i proces razvoja karcinoma kože kod laboratorijskih miševa. To je bila prva sprovedena studija koja se bazirala na oralnoj primjeni ekstrakta lista masline i njenom zaštitnom djelovanju na prevenciju foto-oštećenja kože koja uključuju proces starenja kože i karcinogenezu.

Dobro je poznato da su znakovi oštećenja kože, stvaranje bora, smanjenje elastičnosti kože i pigmentacija kože, bitno učestaliji kod kože koja se izlaže suncu što dovodi do procesa njenog fotostarenja.

List masline

Naučnici tvrde da doza od 10 mg/kg oleuropeina sprječava proces smanjenja elastičnosti kože. Udio oleuropeina u listu masline procjenjuje se na oko 15 posto, i veći je u listu masline nego u plodu i u maslinovom ulju.

Osim oleuropeina, maslina sadrži i druge spojeve koji pridonose očuvanju zdravlja kože, poput skvalena i vitamina E. Kao izvrstan izvor skvalena spominje se ulje iz jetre morskog psa. Skvalen je rasprostranjen u prirodi kao sastojak mnogih biljnih ulja, među kojima se nalazi i maslinovo ulje.

Koža je bogata mastima i zato je posebno podložna štetnom procesu oksidacije koju uzrokuje sunčevo zračenje. Skvalen se prirodno nalazi u strukturi kože i predstavlja jednu od glavnih komponenti (oko 13 posto) površinskog masnog sloja na koži.

Eksperimentalna istraživanja pokazuju da skvalen može učinkovito spriječiti oštećenja kože budući da se radi o prirodnom organskom spoju koji ima mnoga biološka djelovanja, izvrstan je antioksidans, ima zaštitno djelovanje na nekoliko vrsta tumora uključujući i tumor kože (eksperimenti provedeni na laboratorijskim miševima).

Kod osoba koje konzumiraju velike količine maslinovog ulja ili jetre morskog psa primjećena je veća koncentracija skvalena u serumu. Nadalje, skvalen je jedna od glavnih komponenti sebuma (oko 13 posto). Sebum je izlučena mast koju proizvode žlijezde lojnice. Skvalen se dobro i brzo apsorbuje u kožu i koži daje elastičnost.

Vitamin E

Uz oleuropein i skvalen, maslinovo ulje sadrži i ß-karoten, provitamin vitamina A. Maslinovo ulje sadrži i vitamin E, takođe vrlo važan prirodni spoj za zaštitu kože od fotostarenja.

Vitamin E je najjači, u masti topiv, prirodni antioksidans s vitaminskim djelovanjem. Vitamin E je esencijalan za stabilizaciju membrana stanice koje sadrže visok udio višestruko nezasićenih masnih kiselina uslijed čega su podložnije procesu oksidacije djelovanjem slobodnih radikala.

Prema podacima upotreba vitamina E na koži smanjuje tvorbu lipidnih peroksida koji su produkt peroksidacije višestruko nezasićenih masnih kiselina u epidermi kože za čak 60 posto.

Istraživanja pokazuju da se vitamin E u koži može regenerisati djelovanjem vitamina C.

Nadalje, vitamin E djeluje u sinergiji s antioksidacijskim enzimima u organizmu poput glutation peroksidaze, katalaze, superoksid dismutaze. Zato se vitamin E preporuča u kozmetici i koristi se u mnogim kozmetičkim pripravcima za zaštitu kože.

Kreme za zaštitu od sunca koje sadrže 5 posto vitamina E mogu reducirati stvaranje bora i ostale posljedice procesa fotostarenja kože. Takođe, vitamin E je potrebno unositi putem hrane ili dodataka ishrani jer se time povećava i njegova koncentracija u koži.

Osim biološki aktivnih spojeva iz masline i maslinovog ulja, naučna istraživanja potvrđuju i zaštitno djelovanje mononezasićene oleinske kiseline iz maslinovog ulja na očuvanje zdravlja kože.

Prema podacima francuskih naučnika rezultati istraživanja objavljeni u časopisu Plos One sprovedeni na 13 017 dobrovoljaca (7876 žena i 5141 muškaraca) tokom perioda od 2,5 godine pokazali su da unos mononezasićene masne kiseline iz maslinovog ulja i zdrave prehrambene navike imaju zaštitno djelovanje na proces fotostarenja kože lica.

Preneseno iz knjige “Zdravlje iz maslinovog ulja”, maslinar.com/knjizara

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

okvašivači

Šta su okvašivači i kako se koriste?

Okvašivači ili ađuvanti su pomoćna sredstva za primjenu sa pesticidima i folijarnim đubrivima, a korsite se u cilju povećanja njihove efikasnosti, poboljšanja načina djelovanja...