Subota, 15 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZanimljivostiMarakuja – Kako se može gajiti u našim uslovima?

Marakuja – Kako se može gajiti u našim uslovima?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Marakuja, (latinski naziv  Passiflora edulis, u prevodu – gospodinova krunica) je biljka iz porodice Pasifloracae. Potiče iz Latinske Amerike (Paragvaja, Brazila i Argentine).

Ovo egzotično voće se komercijalno uzgaja zbog ploda. Njeno gajenje je moguće u predjelima gdje nema mrazeva: Najuspješniji uzgoj i najveći prinos, ostvaruju se u sljedećim zemljama: Indija, Šri Lanka, Novi Zeland, Kolumbija, Ekvador, Indonezija, Australija, Peru, Kalifornija, Haiti, Havaji, istočna Afrika, Meksiko, Karibi, Brazil, Izrael, Kostarika i Južna Afrika.

Plod marakuje

Oblik ploda marakuje je okrugao ili ovalan, a boja varira od žute pa do tamnoljubičaste kad sazri.

I čvrstina ploda se razlikuje pa tako plod može biti i mek i tvrd. Centralni dio ploda je sočan i pun brojnih sjemenki. Upotreba ploda je raznovrsna: može se jesti svjež, a i koristiti za pripremu sokova. Kada se plod jede svjež, preporučuje se da se poslije branja ostavi par dana da odstoji kako bi se povećala njegova slatkoća i ukus bio bolji. Vitamini su jako zastupljeni u plodu marakuje tako da je jasna njena ljekovitost u slučajevima protiv prehlada, gripa, pada imuniteta… Tu je i zdrav voćni šećer kao i važni minerali uz antioksidantna svojstva. Svježa marakuja bogata je vitaminom A, kalijumom i dijetalnim vlaknima. Njen sok je pun C vitamina.

Zlatna i tamnoljubičasta marakuja

Dva oblika marakuje razlikuju se po izgledu. Svjetložuta voćka je poznata kao zlatna marakuja i raste do veličine koja je karakteristična za citrusno voće, kora ploda je glatka i sjajna i najviše se gaji u Australiji.

Tamnoljubičasta marakuja ima plod manji od limuna, slabije je kisela u odnosu na žutu marakuju ii ma bogatiji miris i aromu. Ljubičasta marakuja se uglavnom uzgaja u Africi i Indiji.

Uslovi za gajenje

Južno i suptropsko voće sve više je popularno na domaćem tržištu. Posebno su egzotične vrste poput marakuje interesantnije kupcima. Ipak, visoka cijena takvog voća rezultat je troškova transporta, a drugi nedostatak je smanjena svježina voća jer dugo putuje u zemlju odrednicu.

Zato je u našim kontinentanim uslovima, uzgajivačima pravi izazov gajiti i marakuju, za šta je potreban niz obezbjedjenih uslova.

Zimzelena penjačica – marakuja, naravno zahtjeva mnogo svjetlosti, a tokom ljeta, potrebno je intenzivno zalivanje svakog drugog dana. Zalivanje zimi, tokom mirovanja biljke na oko 5°C, dovoljno je na 7 do 10 dana. Ako biljku oprašuju pčele, očekujte ukusne jestive plodove sa finom aromom.

Idealna temperatura za marakuju je od 20 do 28°C, a relativna vlažnost vazduha treba da bude od 60 do 70 odsto). U tim uslovima, biljka može da za godinu dana poraste i do devet metara. Može da izdrži temperature i do minus 2°C, ali ako je temperatura niža duže vrijeme, lišće biljke sigurno otpada.

Ipak, na proljeće, biljka će se obnoviti a potrebno je da smrznute dijelove orežete pa će onda marakuje pustiti mladice iz korijena.

U uslovima naše umereno-kontinentalne klime moguće je gajenje marakuje ali samo u stakleniku ili staklenoj verandi, gdje se može obezbjediti adekvatna neophodna vlažnost vazduha. Sadnja marakuje se obavlja u velike saksije sa prečnikom od 35 cm. Treba koristiti zemlju koja sadrži dosta organske materije i azota. Biljka zahtjeva uvijek mnogo svjetla kako bi procvjetala. Kod nas se može gajiti u u plastenicima tako što biljka svojim velikim zelenim listovnim pokrije površinu od 6 do 9 metara kvadrata uz stotine prelijepih cvjetova i jako ukusnih plodova. Dvogodišnje sadnice sade se na sunčanu lokaciju uz odgovarajuću konstrukciju kao za vinovu lozu. Uz povoljnu njegu, daće solidan prinos.

Orezivanje

Na proljeće se orezuju glavni izdanci na trećinu njihove dužine. Bočni izdanci se ne orezuju pošto se na njima stvaraju plodovi, tako da ih ostavite da vise.

Cvjetovi marakuje kratko traju – do 24 sata.

Razmnožavanje

Marakuja se najčešće razmnožava reznicama i iz sjemena. Sjeme pasiflore najprije treba 12 sati držati u toploj vodi, pa tek poslije položiti u zemlju. Najbolji period za to su zima ili rano proljeće.

Izvor: seoskiposlovi.com

PROČITAJTE:

Da li ste čuli za mangostin voće

Kako uzgojiti mango iz koštice?

POMELO – Odličan za ljude koji imaju dijabetes

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI