Subota, 22 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiMajski radovi u bašti i dvorištu

Majski radovi u bašti i dvorištu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Poslije zimskog sna bašta ponovo buja, trava je ozelenila, a biljke su procvjetale. Pored radosti koju donosi lijepo vreme, to je i znak da treba prionuti na ozbiljne baštenske radove, majski radoci u bašti i vrtu su sljedeći:

Insekti

U svom vrtu sve više počinjete da čujete i vidite aktivnost insekata oprašivača. Od početka maja možete da im osigurate izvor hrane sjetvom sjemenskih mješavina koje su posebno pripremljene za ovu svrhu. Ove mješavine će privuči pčele i druge insekte koji su potrebni za oprašivanje maline, kupine, borovnice i drugih biljnih vrsta u vašoj bašti.

Sadnja i korov

Tikvice, bundeve i tikve mogu sada da se posade pod zaklonom, a kada sadnice budu jake da se presade. Oko jagoda treba staviti slamu da voće ostane čisto i bez pljesni. Sada je vrijeme kada korov buja, pa biljke posađene nešto ranije ili u jesen treba intezivnije oslobađati korova.

Muškatla

Ako ih do sada niste kupili, krajnje je vrijeme. Dugo je uređenje terase ili trema sa muškatlama bilo etiketirano kao „obično“ ali, sada je muškatla ponovo u modi. Tri su ključna razloga za to: prvo, sve više ljudi uviđa benefit kada je u pitanju dokazana trajnost, spremnost na cvijetanje i jednostavnost u nezi koje nudi ovo cvijeće. Drugo, muškatle su sada dostupne u širokom spektru zanimljivih boja. Treće, rastu toliko brzo i imaju visoku tendenciju cvijetanja da pokazuju gotovo neuništivo bogatstvo cijveća.

 

Jorgovan

Ovo je ukrasna i izuzetno mirisna biljka koju ima gotovo svako dvorište. U najranijoj mogućoj fazi, nakon što je vaš jorgovan završio sa cvjetanjem, uklonite stabljike koje su se pojavile. Ovo će da ojača rast izdanaka i cvijetne pupove naredne godine. To se posebno preporučuje kod mlađih jorgovana jer su cvjetne glave svjetlije od onih na starijim sortama.

Zalivanje

Od vitalne je važnosti da biljke ne ostanu bez vode, posebno one u kontejnerima i saksijama. Postavite tanjiriće sa vodom ispod žednih biljaka. Ukoliko ste posadili novu živu ogradu, neophodno je da je zalivate tokom prve godine.

Njega travnjaka

Savršeni travnjak je rezultat stalne nege tokom cijele godine. Sada počinje sezona košenja. Prilikom košenja travnjaka, važno je podesiti nož na pravilnu visinu. Ukoliko kosite prenisko ogolićete zemlju dovoljno da omogućite korovskim biljkama da rastu. Košenje jednom nedeljno je uobičajeno za većinu domaćih travnjaka u periodu kada sve raste i buja.

Ruže

Provjerite ruže da li imaju afide – sitne insekte koji sišu biljni sok. Možete ih sprati sa biljke, tako što ćete je istuširati.

Izvor: Gardena

PROČITAJTE:

Arheobotanička bašta podsjeća na zaboravljene biljke – Žitarice, mahuanarke i uljarice stare milenijumima

Najveća urbana bašta na svijetu od 2020. na krovu zgrade u Parizu

Uništavanje korova na organski način SUNČEVIM ZRACIMA

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI