Srijeda, 4 Oktobra, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoLuk vlasac i njegove zdravstvene prednosti

Luk vlasac i njegove zdravstvene prednosti

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Vlasac je višegodišnja je biljka koja raste u gustim busenima. Visine je od 35 do 55 cm. Stabljika je tanka, valjkasta, šuplja, mekana i zelena, visine do 50 cm. Podzemni dio je lukovica stožastog ili izduženo jajolikog oblika, dužine od 2 do 3 cm i širine oko 1 cm. Listovi su zeleni, cjevasti i šuplji, duljine oko 30 cm i širine od 2 do 6 mm.

Cvjetovi su skupljeni u glavice, tamnoružičaste ili blijedo ljubičaste boje, a postoje i sorte s bijelim cvjetovima. Svaki cvijet ima po šest latica. Sitne, crne sjemenke smještene su u malim kapsulama.

Mirisom podsjeća na mladi češnjak. Ukus je kao kod mladog luka, ali nježniji, pa ga rado koriste osobe kojima je ukus mladog luka preintenzivan. Sadrži fitoncide, aminokiseline, riboflavin, tiamin, gan, bakar, kalij, kalcij, željezo, magnezij, cink, natrij, selen,
fosfor, beta karoten, kolin, te vitamine A, C, P, K i vitamine skupine B. Sumporne komponente odbijaju razne insekte, ali ne i pčele.

Zahvaljujući redovnoj konzumaciji jača se imunološki sistem pa je vlasac dobra prevencija protiv prehlade i gripe, poboljšava se metabolizam, sprječava ateroskleroza, zahvaljujući vitaminu K jača kosti i zubnu caklinu i poboljšava kožu, jača se reproduktivna sposobnost muškaraca, normalizira povišen krvni tlak, pomaže izbaciti parazite iz organizma. Kolin čuva stanične ćelije i uz to pomaže pamćenju, tj. poboljšava aktivnost mozga, a usporava starenje. Pomaže i kvalitetnom snu i kontroli mišića te i drugim funkcijama nervnog sistema. Važno svojstvo je antitumorsko djelovanje. Prema nekim izvorima vlasac pročišćava krv.

Vlasac je visokonutritivna, a niskokalorična hrana. Za jelo se najčešće koriste stabljike koje se mogu koristiti svježe tako što se nasjeckaju pa mogu biti dodatak, npr. na pizzi, ali i cvjetni pupovi koji su nešto intenzivnijeg okusa po luku, a mogu se koristiti kao dodatak salatama. Same stabljike se pak koriste kao dio salata, kao dodatak mesu uključujući ribu, omletu ili kajgani ili jelima od krompira. Svježe stabljike mogu se čuvati u hladnjaku u papirnatim ručnicima ili u vazi s vodom. Mlijeko će promijeniti ukus  ukoliko je stoka konzumirala vlasac.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI