Utorak, 16 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaMože li jabukovo sirće stvarno da snizi nivo šećera u krvi?

Može li jabukovo sirće stvarno da snizi nivo šećera u krvi?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Oko 442 miliona ljudi širom svijeta boluje od dijabetesa. Mnogi od njih pribegavaju alternativnim načinima snižavanja nivoa šećera u krvi, a jedan od njih je korištenje jabukovog sirćeta.

Postavlja se pitanje koliko je jabukovo sirće zapravo korisno kada je riječ o ovom zdravstvenom problemu. Istraživanje koje je objavljeno u časopisu Američke dijabetičke asocijacije pokazalo je da je ova tvrdnja tačna. Sproveli su ga Karol S. Džonston, Sindi M. Kim i Amanda J. Buler.

Pročitajte: Ovo morate da znate ako pijete ili se njegujete jabukovim sirćetom!

Ispitanici su konzumirali obroke koji su se sastojali od peciva, maslaca i soka od narandže. Nakon obroka uzimali su jabukovo sirće ili placebo. Istraživači su proveravali nivo glukoze (šećera) u krvi 30 i 60 minuta nakon obroka. Utvrdili su da sirće znatno snižava nivo glukoze u krvi nakon obroka. Nekoliko drugih istraživanja takođe je došlo do istog zaključka.

Naravno, sirće ne može magično da izliječi dijabetes, ali može umjereno da smanji nivo glukoze. Ne predstavlja zamjenu za lijekove protiv dijabetesa, ali je dovoljno siguran dodatak planu liječenja ove bolesti. Imajte na umu da ga ne bi trebalo koristiti ukoliko imate problema s bubrezima.

Izvorklix.ba
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI