Nedjelja, 16 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeLjekovito drvo BREZA - Čajevi i recepti za mnoge bolesti!

Ljekovito drvo BREZA – Čajevi i recepti za mnoge bolesti!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Breza (Betula pendula) je 10 do 25 metara visoko drvo s tankim, vitkim grančicama i bijelom glatkom korom, koja se može ljuštiti na listiće tanke poput papira. Listovi na peteljkama su koso četvrtasti ili trouglasti, zašiljeni i dvostruko pilasti. Cvjetne rese dugačke su tri do četiri cm, a razvijaju se zajedno s lišćem.

Breza je jedna od najboljih diuretskih biljaka, s jakim djelovanjem, pa utiče na eliminisanje otokaviška vode u organizmu nastalog popuštanjem snage srca, oboljenja bubrega, a ujedno vrši i dezinfekciju mokraćnih puteva.

Recepti

Čaj protiv vodene bolesti

5 g lista breze, 5 g ruzmarina, 5 g lista koprive, 10 g poljske preslice i 10 g borovnice. Jednu kašiku mješavine preliti sa dva decilitra vrele vode. Ohlađen čaj po želji zasladiti medom.

Čaj protiv reumatizma i gihta

Primjeniti istu količinu lista breze, lista koprive i kore krkavine. Čaj pripremiti i piti kao u prije navedenom receptu.

Čaj protiv bubrežnih kamenaca

Pripremiti čajnu mješavinu od lista breze, pirike, čestoslavice i vodopije. Priprema i pijenje čaja je ista kao kod čaja protiv vodene bolesti.

Proljećno čišćenje krvi

Iz stabla iscijediti pet-šest velikih kašika svježeg soka i pomiješati s kozjim mlijekom i medom, ili sa malo vina, pa piti u proljeće radi čišćenja krvi od loših sokova, pluća od sluzavosti, bubrega od pijeska, kožnih osipa i avitaminoze.

Otečena slezina

U slučaju otečene slezine piti natašte čaj od 20 g brezove kore i 10 g korijandra kuvanih u 2,5 dl bijelog vina.

Protiv upale bubrega

Potrebni su list breze (20%), biljka sitnica (5%), svila od kukuruza (15%), list borovnice (10%), vranilovka (15%), list koprive (15%) i list medvjeđeg grožđa (20%). Supenu kašiku mješavine preliti sa dva dl hladne vode, poklopiti, zagrijati do vrenja, ostaviti da odstoji sat, te procijediti. Tri puta dnevno piti po dva dl nezaslađenog čaja poslije jela.

Protiv upale prostate

Pomiješati po 30 g lista breze, medvjeđeg grožđa, preslice i 10 g cvijeta podbjela. Jednu supenu kašiku mješavine kuvati oko pet minuta u dva dl vode, poklopiti i ostaviti da stoji tri sata. Procijediti i piti mlako. To se ponovi još dva-tri puta u toku dana prije jela.

Breza je poznata još od davnina po ljekovitoj gljivi koja raste na njoj, ta gljiva se zove ČAGA.

Ljekovita svojstva ove gljive koju još nazivaju i “dar od Boga”, u Rusiji su poznate još u dvanaestom vijeku. Na njenu svjetsku popularnost uticao je ruski disident i nobelovac Aleksandar Soljzenjicin svojim romanom “Odeljenje za rak”, za koji je dobio Pulicerovu nagradu. U romanu opisuje bolnicu u kojoj je kao i ostali, u poodmakloj fazi raka poslat na lečenje. Ljekar, koji ga je liječio odlučio je da bolesnicima daje čaj od Chage koji su siromašni mještani pili jer nisu imali para za čaj, nisu oboljevali od kancera. Soljzenjicin je pobijedio bolest i živio još pedeset godina.

Danas imamo sreću da ova gljiva raste u našoj neposrednoj blizini, tačnije na Vlasini u Srbiji te je zbog toga lako dostupna i gradjanima Bosne i Hercegovine ali i drugih zemalja u okruženju.

Sve detaljnije informacije možete dobiti na broj telefona 00387 66 989 356, facebook stranici ButikChaga.

čaga

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI