Petak, 21 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiVakumirani kiseli kupus novi proizvod zadruge Povrtlarstvo iz Semberije - U planu...

Vakumirani kiseli kupus novi proizvod zadruge Povrtlarstvo iz Semberije – U planu i izvoz na tržište Njemačke

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Poljoprivredna zadruga Povrtlarstvo iz planira da uz podršku Sweden/USAID FARMA II projekta učetverostruči proizvodnju kiselog kupusa i počne nuditi finalni proizvod na domaćem i inozemnom tržištu.
Mićo Živić dobro je poznat u Bijeljini i široj Semberiji. Posljednjih desetak godina jedan je od najentuzijastičnijih proizvođača povrća, a od nedavno Poljoprivredna zadruga Povrtlarstvo, koju vodi, počela je proizvoditi i pakovati kiseli kupus koji će se prodavati u supermarketima.
– Projekt Sweden/USAID FARMA II pomogao nam je u kupovini 300 novih buradi za kiseljenje, a što je još važnije uz njihovu podršku kupili smo i mašinu za vakumsko pakovanje te vagu i štampač barkodova. To će nam omogućiti da samo ove sezone proizvedemo i upakujemo 200 tona listova kiselog kupusa i kao i cijele glavice, a ove proizvode ćemo početi prodavati na domaćem tržištu već ove godine – kaže Živić.

Nova ambalaža, nova nada

Mićo i još nekoliko poljoprivrednika osnovali su zadrugu još 2013. godine. Do 2019. godine u njen rad se uključilo 120 poljoprivrednika iz deset sela u Semberiji. Godišnje zadruga od svojih članova otkupi oko 2.000 tona povrća, od čega je 200 tona kupusa. Oni su i ranije kiselili do 50 tona kupusa, ali su ga prodavali na veliko kao poluproizvod industrijskim prerađivačima, a preostalih 150 tona su prodavali kao svježe povrće.
– Nova burad i mašina za vakumsko pakovanje omogućit će nam da učetverostručimo proizvodnju kiselog kupusa i dodamo vrijednost našem proizvodu. Ali, nastavićemo i sa proizvodnjom svježeg kupusa – kaže Živić i dodaje da za njihove farmere to znači da sada zadruzi mogu prodati gotovo dvostruko veću količinu kupusa i zaraditi više novca.
– Samo kada vide novu mašinu i burad, to našim poljoprivrednicima već šalje pozitivnu poruku. Mogu vidjeti neke nove pomake, mogu prodati više svog proizvoda, i osjećaju se kao dio nečeg novog i boljeg – nastavlja on.
Korona i nove mogućnosti
Dok je vakumirani kiseli kupus novi proizvod zadruge, njihova glavna djelatnost do sada je bila proizvodnja i prodaja svježeg povrća lancima supermarketa. Također su izvozili oko 25%u Hrvatsku, Sloveniju, Austriju, Njemačku i Češku.
– Sada se fokusiramo na kupus, ali paralelno pokušavamo vakumirati i svježe povrće i nuditi ga na tržištu. S obzirona to da je pandemija svuda oko nas, vjerujemo da će ljudima biti draže da kupuju vakumirano povrće koje nisu dirali svi ostali koji dolaze u supermarkete. Vjerujem da tu imamo novu tržišnu nišu pa sada testiramo kako različito povrće reaguje na vakum pakovanje – objašnjava Živić.
Kiseli kupus koji zadruga proizvede prodavat će se na lokalnom tržištu, ali kako Mićo kaže, upite o svom proizvodu dobili su i iz inostranstva. – Mislim da imamo dobre izglede da uskoro počnemo izvoziti u Njemačku. –
– Ova godina je bila teška godina, nema sumnje. Međutim, bilo je i dobrih pomaka. Dok smo u 2019. izvezli 25% naših proizvoda, u 2020. izvoz je išao i do 40% – kaže Živić i dodaje da će njihova proizvodnja kiselog kupusa i drugog vakumiranog povrća vjerojatno rasti u godinama koje dolaze.
– Jedno je sigurno, ove zime neće nedostajati kiselog kupusa u Bosni i Hercegovini. To je također dobra vijest znajući koliko ljudi ovdje vole jesti sarme i kisele salate. Gotovo da nema novogodišnje gozbe bez te dvije strvari – zaključuje.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI