Nedjelja, 14 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaČAGA - Ljekovita gljiva poznata još i kao "DAR OD BOGA"

ČAGA – Ljekovita gljiva poznata još i kao “DAR OD BOGA”

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Čaga/Chaga je gljiva koja raste na brezi, spoljašni dio je skoro crne boje, ka untrašnjosti tamno braon, dok je ka srži breze smeđe boje. Raste u šumama Sjeverne Amerike, Sjeverne i Istočne Evrope u Rusiji, Koreji i Mongoliji, a na našem području može se naći u šumama Vlasine u Srbiji.

Ljekovita svojstva ove gljive koju još nazivaju i “dar od Boga”, u Rusiji su poznate još u dvanaestom vijeku. Na njenu svjetsku popularnost uticao je ruski disident i nobelovac Aleksandar Soljzenjicin svojim romanom “Odeljenje za rak”, za koji je dobio Pulicerovu nagradu. U romanu opisuje bolnicu u kojoj je kao i ostali, u poodmakloj fazi raka poslat na lečenje. Ljekar, koji ga je liječio odlučio je da bolesnicima daje čaj od Chage koji su siromašni mještani pili jer nisu imali para za čaj, nisu oboljevali od kancera. Soljzenjicin je pobijedio bolest i živio još pedeset godina.

Rusi nisu olako podijelili svoja saznanja sa ostatkom svijeta ali su je u vrijeme SSSR-a preporučivali i prosleđivali svojim astronautima, pilotima, visokim zvaničnicima, sportistima.

Danas imamo sreću da ova gljiva raste u našoj neposrednoj blizini, tačnije na Vlasini u Srbiji te je zbog toga lako dostupna i gradjanima Bosne i Hercegovine ali i drugih zemalja u okruženju.

Sve detaljnije informacije možete dobiti na broj telefona 00387 66 989 356, facebook stranici ButikChaga.

čaga

 

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI