Ponedjeljak, 5 Juna, 2023
spot_img

Ljekovita strana ambrozije

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ambroziju poznajemo kao nepoželjnu biljku jer je čuvena po svojim lošim osobinama. Rijetki poznaju i njena ljekovita svojstva.

Ambrozija lat. Ambrosija artemisifolia je biljka iz porodice Asteraceae. To je jednogodišnja biljka, porijeklo vodi iz Sjeverne Amerike odakle je uvežena zaraženim sjemenom žitarica.

Poznajemo je kao nepoželjnu biljku jer je čuvena uglavnom po svojim lošim osobinama.Rijetki poznaju ljekovita svojstva ambrozije.

Opasan alergen

Loša osobina je da je ambrozija vrlo važan i opasan alergen. Najviše stvara probleme ljudima koji su osjetljivi i alergični na polen ove biljke.

Biljka se vrlo brzo širi i razmnožava sjemenom.  Od strane stručnjaka izdate su mjere za hitno uništavanje ove biljke, kako se ona ne bi dalje širila. Ali, sa druge strane mnogi ne poznaju dobru osobinu ove biljke.

Ljekovita svojstva

Pored loših osobina koje svi poznajemo, rijetki su oni koji poznaju i dobru stranu ove biljke i njena ljekovita svojstva.

Za vanjsku upotrebu koristi se za razne probleme sa kožom, kod osipa, modrica, opekotina, kod ujeda kukaca, korištenjem obloga kod reumatskih tegoba, upale zglobova. Ono sto je potrebno je – zgnječiti svježi list i staviti na bolno mjesto. A kod reumatskih tegoba list samljeti u kašu i priviti na bolno mjesto.

Koristi se još kod površine temperature, groznice, bolesti pluća.

Ulje dobijeno od ove biljke korisi se za mazanje raznih rana.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI