Petak, 8 Decembra, 2023
spot_img

Pravilna njega AFRIČKE LJUBIČICE

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Njega afričke ljubičice – Afrička ljubičica (Saintpaulia) je svima poznata i veoma omiljena biljka, žbunić koji cvjeta preko cijele godine. Pripada porodici Gesneriaceae i prije stotinak godina je donešena i Južne Afrike. Od tada do danas je dobijeno prkeo 3000 različitih podvrsta i varijeteta, tako da današnje vrste ljubičica koje gajimo u stanu malo imaju zajedničkog sa izvornom vrstom.

Njega afričke ljubičice

Ljubičicu treba umjereno zalivati mekom vodom sobne temperature. Iako je zalivamo odozgo, da bi se navlažili kapilarni korijenčići koji su u zemlji na površini, trebamo izbjeći kvašenje mesnatih listića i centranog dijela biljke.

Peteljke i listovi su podložni truljenju ako su stalno nakvašeni. Obavezno treba isprazniti donju posudu u koju se slila voda iz saksije. Redovno je potrebno odstranjivati uvele, oštećene listove kao i one koji su promijenili boju.

Preporučljivo je držati afričku ljubičicu na istočnom, zapadnom ili sjevernom prozoru. Treba joj puno svjetla, ali ne direktnog sunca, osim zimi. Odgovara joj toplo, ne ispod 12ºC, najbolje oko 18ºC, Prihranjujemo je ljeti na 3-4 nedjelje, tečnim đubrivom.

Pročitajte: Ovo su sjajni razlozi da unesete afričke ljubičice u svoj dom!

Presađivanje

Ljubičicu presađujemo kada joj se listovi usitne i kada su nagomilani. Otprilike, svake druge godine. Bolje cvjetaju u manjim saksijama, tako da je najbolje zamijeniti je malo većom. Ne treba ih držati u dubokim saksijama, jer imaju plitak korijenov sistem. Dobro uspijeva u tresetnom kompostu.

Razmnožavanje

Afrička ljubičica se vrlo lako razmnožava. Odsiječemo listić sa peteljkom i stavimo u vosu ili zemlju da se ožili pri temperaturi oko 21ºC. Ožiljeno vadimo iz vode i presadimo. Poslije oko 6 mjeseci biljčica se dostići veličinu za cvjetanje.

Pročitajte: Uz ove trikove vaše ljubičice će stalno davati raskošne cvjetove!

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI