Utorak, 20 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaLisičarka - O čemu voditi računa prilikom branja?

Lisičarka – O čemu voditi računa prilikom branja?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kada god možete jedite gljive. Ne samo što su izuzetno hranljive one su i ljekovite.  Lisičarka je gljiva koja je izuzetno zdrava, o njenim benefitima pročitajte u nastavku.

Lisičarka je bogata kalijumom, mineralom od ključne važnosti za probavu i rad srca, i kalcijunom značajnog za kosti, a uz to obiluje i magnezijumom (važan za srce i krvotok), kao i fosforom ( neophodan za moždane funkcije).

Lisičarka je poznata i kao jedan od najboljih izvora vitamina D, koji se u organizmu aktivira pod dejstvom sunčevih zraka. Izuzetno je bogata vitaminima C, B1, B2, a sadrži tri puta više beta karotena od šargarepe.

Kada je riječ o ovoj gljivi posebna pažnja mora se obratiti na njen izgled. Naime, nipošto ne uzimajte lisičarku koja na sebi ima braon fleke, jer može biti otrovna. Vodite računa i o tome da ne bude suva i mlitava. Stručnjaci savjetuju da se ova pečurka ne konzumira više od dva puta nedjeljno.

U zemljama Dalekog istoka lisičarku koriste za liječenje upale očiju, noćnog slijeplila is uve kože. Ona takođe pomaže u suzbijanju virusnih i bakterijskih infekcija, te poboljšava cirkulaciju.

Izvor: agrosavjet.com/Literatura: Časopis Travar i pčelar

PROČITAJTE:

Najtraženiji vrganj i lisičarka – Sakupljači u prosjeku zarade više od prosječne plate mjesečno

5 razloga zašto treba da jedete gljive

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI