Srijeda, 24 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinPriče sa selaLisica odnijela sve piliće najiskusnijem lovcu iz Laminaca

Lisica odnijela sve piliće najiskusnijem lovcu iz Laminaca

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Bogdan Gvozden, jedan od najiskusnijih lovaca iz Laminaca, velikog sela u Lijevče polju , požalio se prijateljima da mu je lisica  ovoga ljeta odnijela gotovo sve piliće i kokoške. Iako je lovac, Bogdan kaže da ga lisica svaki put nadmudri. Nisu vrijedile ni puške sa itnom i krupnom sačmom, zasjede, čekanje, pa ni susreti izbliza sa lukavom lisicom. Lisica je svaki put nadmudrivala lovca Bogdana, a brojno stanje pilića smanjivalo se iz dana u dan.

-Nije lako opisati moju borbu sa lisicama. Zapamtio sam jednu sa žutim dugim repom, ona me uvijek nadmudri. Jedanput nisam uspio napuniti pušku na vrijeme, drugi put sam je promašio od uzbuđenja, iskočilaje pravo ispred mene, a prije dva dana upravo naiđe komšinica preko bašte, tako da nisam smio pucati, da ne  bih ranio komšinicu, žali se Bogdan.

Njegovi prijatelji kažu da su Bogdanove lovačke zgode bolje od pravih lovačkih priča, te da ih ne treba izmišljati. Smatraju ga najvećim  zaštitnikom lisica.

-Lisice su najsigurnije u njegovoj blizini. Znaju da ima dosta živine i da je Bogdan neprecizan. Gotovo se i ne obaziru na pucnje iz stare dvocjevke.Nije problem samo u mudrim lisicama, već su ga i žene počele zadirkivati, kaže njegov sinovac Milan Gvozden.

Koliko lisica tokom sedmice odnese pilića , toliko ih Bogdan kupi na  pijaci

Da su lovačke priče i dogodovštine Bogdana Gvozdena istinite potvrđuje  sinovac Milan, a i gajba sa domaćim pilićima koje kupuje na gradiškoj pijaci i namiruje ono što je lisica odnijela.

-Čiča Bogdan je ove sezone u čistom minusu. Svu zaradu od povrća dao je ženama na pijaci kupujući domaće piliće. Dosjetio se da je tako najbolje. Uporan je, spremio je i podmazao pušku, nabavio je vrhunsku municiju i uvjeren je da lisica neće dočekati zimu. Vjeruje  da će je ubiti, kazuje kroz smijeh Milan Gvozden, dok na pijaci očekuje kupce nudeći im kvalitetne kasne laminačke lubenice.

Bogadn je zaista optimista, nada se da će matirati lisicu, a razmišlja da je na haubi traktora proveze kroz Lamince, po mnogima najveće selo u cijeloj Republici Srpskoj.

Ako je ne odstrijeli i ne provoza je kroz selo, prijaviću ga na zimu za takmičenje u pričanju lovačkih priča u Omarsku kod Prijedora. Njegova priča je istinita i originalna, a postoji još detalja koje nismo ispričali, jer ne ide uz reputaciju najiskusnijeg laminačkog lovca, rekao je Milan Gvozden, povrtlar i šaljivdžija iz Laminaca.

Boško Grgić

Izvor: AgroSavjet

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI