Ponedjeljak, 17 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaLiker od NARANDŽE - Čašica zadovoljstva

Liker od NARANDŽE – Čašica zadovoljstva

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Liker od narandže – Uz nekoliko sastojaka kao što su narandže, šećer i rakija te uz malo strpljenja možete dobiti vlastiti liker koji će zadovoljiti kako vaša nepca tako i vaših gostiju.

Postoje razne vrste narandže, ali najbolje za upotrebu prilikom pripravljanja likera su one koje imaju blago kiselkast ukus, ali i određenu dozu slatkoće koja prevladava u odnosu na kiselost ploda. Neke od najpoznatijih vrsta za pripremu su kisela narandža, Valencija i Jaffa.

Kisela narandža

Idealna je za pripremu likera upravo zbog svoje doze kiselosti koju sadrži. Prilikom prerade ne dolazi do raspadanja   stoga nećete imati problema prilikom cijeđenja likera nakon prerade. Plodovi su manji od onih na koje smo navikli vidjeti u trgovinama, ali upravo zbog toga su i idealni za slaganje voća u boce ili tegle manje zapremine.

Valencija

Ova vrsta narandže koristi se u likerima upravo zbog svoje široke rasprostranjenosti i pristupačnosti. Plod joj je promjera 70 – 73 mm što je takođe idealno kod rezanja i pripreme sastojaka za liker. Plod se bere između ožujka i lipnja tako da, ako je sami uzgajate, imate dovoljno vremena da uhvatite sunčane i tople dana kako bi vaš liker odležao u idealnim uslovima na suncu tijekom ljetnih mjeseci. Sadrže i malu količinu šećera što je poželjno kod pripreme likera jer se šećer dodaje prema recepturi. Kod ove vrste narandže jedino treba obratiti pažnju na koštice koje je prilikom pripreme likera potrebno odstraniti.

Jaffa

Još jedan vrsta narandže koja ima više slatkast ukus, ali i dalje u normalnim granicama što ne šteti ukusu likera koji želite dobiti. Sazrijeva u proljeće i ako sunčani dani počnu vrlo rano može se iskoristiti za izradu likera.

Kupovina narandži

Prilikom kupovine narane važno je obratiti pažnju da nema predebelu koru što znači da nije dovoljno sočna te samim tim neće dati ni dobar okus vašem likeru. Takođe, kora ne smije biti suva niti sasušena jer je u tom slučaju izgubila  sočnost i može biti gorka. Težina narandže određuje njenu svježinu tako da obratite pažnju i kupujte samo proizvode koji imaju određenu težinu s obzirom na veličinu ploda.

Narandža bi trebala imati sjajnu koru, bez oštećenja i biti veličine vaše šake te nakon što je kupite. Prije pripreme likera, izvadite ih iz hladnjaka i ostavite da odstoje par sati na sobnoj temperaturi.

Recepti za liker od narandže

Recepti za likere od narandže razlikuju se u njihovim dodacima. Želite li dobiti kvalitetan liker najvažnija su dva sastojka: rakija i naranča. Dodavanjem raznih zdravih ili drugih namirnica dobit ćete razne kombinacije koje nisu možda tradicionalne, ali su podjednako ukusne.

Domaći liker od narandže

Stari recept po kojemu većina priprema liker od narandže sadrži sastojke koji se od davnina nalaze ili u prirodi ili su se preradom dobili i koriste se prilikom pripreme raznih jela. Svaki od njih ima četiri osnovna sastojka koji pravilnim doziranjem dovode do pripreme savršenog likera. Navedena količina dostatna je za 1,5 l likera od narandže.

Sastojci:

8 narandži
1,5 l rakije
500 g šećera
200 ml vode

Priprema

Ogulite narandže sve do mesnatog narandžastog djela ploda.
U teglu ili staklenku posložite oguljene narandže.
Na laganoj vatri istopite šećer i vodu te pazite da šećer ne zagori. Ako primijetite da šećer počinje zagarati, po potrebi, dodajte malo vode.
Otopljeni šećer dodajte u staklenku na narandže te prelijte s rakijom.
Sadržaj boce ili staklenke dobro zatvorite i ostavite na suncu da stoji otprilike 40 dana.
Povremeno protreste sadržaj u boci ili staklenci.
Nakon 40 dana liker procijedite i spremite u boce te dobro zatvorite.
Ako primijetite da je liker pregust, po ga potrebi razrijedite s rakijom.

Liker od narandže s mlijekom

Ako ste pobornik malo drugačijeg okusa likera ili ne želite osjetiti pretjeranu žestinu alkohola u pićima, u liker možete dodati i mlijeko čime ćete ublažiti ukus alkohola. Navedena količina sastojaka dostatna je za 2,5 l likera od narandže s mlijekom.

Sastojci

1 l rakije
1,5 kg šećera
1 kg narandži
2 l punomasnog mlijeka

Priprema

Ogulite narandže i stavite ih u bocu ili staklenku.
500 g šećera istopite u vodi koju ste zagrijali na laganoj vatri. Pazite da šećer ne zagori te ako je potrebno dodajte još malo vode kako vam se šećer ne bi karamelizirao.
Rastopljeni šećer u vodi ulijte u bocu ili staklenku gdje ste stavili narandže.
Sve sastojke prelijte s rakijom i dobro zatvorite te ostavite da odstoje 7 dana. Nakon toga sadržaj iz stakenke procijedite kroz gazu ili sitno cjedilo.
Na laganoj vatri ugrijte mlijeko i dodajte šećer te pustite da se rastopi uz povremeno miješanje.
Nakon što se šećer istopio maknite ga s vatre da se ohladi i nakon toga u mlijeko ulijte prethodno procijeđeni liker od narandže i sve zajedno izmiješajte.
Sadržaj koji ste dobili prelijte u boce te dobro zatvorite.

Čuvanje i skladištenje

Liker od narandže preporučuje se prvenstveno čuvati u hladnjaku, ali ako niste u mogućnosti poslužit će neko hladno i tamno mjesto kao što su špajz i podrumi.

U slučaju da ste radili liker od narandže s mlijekom obavezno ga čuvajte u frižideru zbog mlijeka koje, ako se ne skladišti na određenoj temperaturi, postaje kvarljivo.

Boce u kojima skladištite liker od naranče moraju biti dobro zatvorene te vodite računa da s vremena na vrijeme provjerite kakva je struktura proizvoda i da nije došlo do kvarenja.

Savjeti

Liker od narandže je gorak odmah nakon što se napravi, ali ako ga ostavite da malo odstoji ta gorčina će nestati te se preporučuje da pričekate barem mjesec dana s konzumacijom.

Prilikom pripreme likera točnije za vrijeme cijeđenja nakon što je liker dovoljno dugo odstajao moguće je dodati još rakije, posebno ako primijetite da vam je liker pregust. Preporučuje se korišćenje rakije lozovače zbog svog neutralnog ukusa, a ukoliko radite liker s rakijom u kombinaciji s mlijekom, umjesto punomasnog koristite polumasno mlijeko.

Narandže koje dodajete u liker ogulite i skinite bijeli sloj koji obavija mesnati dio narandže čime ćete spriječiti postizanje gorčine u likeru i bit će puno slađi.

Izvor: vrtlarica.hr

PROČITAJTE:

Liker od jaja – S pravom se smatra jednim od „recepata svijeta“

Ovako se pravi liker od mušmula: Moćan napitak koji jača imunitet, čisti jetru, snižava holesterol!

Recept za domaći liker od aronije

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI