Nedjelja, 16 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeImpatiens ili vodenika - Kakvu njegu traži da bi cvjetala cijelo ljeto

Impatiens ili vodenika – Kakvu njegu traži da bi cvjetala cijelo ljeto

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Impatiens, vodenika ili lijepi Jova (kako ga narod naziva), prirpada porodici Balsaminaceae i porijeklom je iz Zanzibara. Veoma je zahvalna biljka za uzgoj u zatvorenom i otvorenom prostoru.

Žbunasta je i može da naraste do 70 cm, međutim, mnogo je dekorativnija i ima više cvjetova dok je mala. Iako je dugogodišnja biljka, bolje ju je svake ili svake druge godine razmnožiti, biće ljepša i imaće pravilniji grm.

Listovi su joj mali, tamnozeleni, prošarani bronzano-zelenim ili zeleno-žuti, u zavisnosti od varijeteta. Cvjetovi su mali, jednostruki, svijetlo-ružičasti, crveni, narandžasti ili bijeli, mada zadnjih godina se pojavljuju i razni varijeteti vodenike sa prošaranim cvjetovima.

Biljka cvjeta cijelo ljeto nekad i u jesen. Mladim biljakama možemo odstraniti prve pupoljke, čime prvo cvjetanje bude bujnije, a i produžavamo biljci doba cvjetanja.

Njega

Da bi vodenika cvjetala, treba joj puno svjetlosti. Odgovara joj temperatura oko 18ºC. Velike vrućine ne podnosi, kao ni niske temperature. Ljeti je obilnije zalivamo, 2-3 puta nedjeljno, dok je zimi držimo skoro suvom. Nikako ne smije da se prska vodom. Tako se oštećuju i listovi i cvjetovi. Prašinu joj skidamo mekom krpom ili četkom od perja. Često je treba prihranjivati (jednom nedjeljno), razrijeđenim tečnim đubrivom koje se doda vodi za zalivanje.

Presađivanje

Vodenika se presađuje u proljeće, u slučaju da joj korijenje izlazi iz saksije ili da je iscrpljena i blijeda. Ne sadi se u veliku saksiju, bolje cvjeta u maloj. Drenažni sloj u saksiji je obavezan. Ako biljka nepravilno izrasta, treba je odsijeći na 8-10 cm od zemlje. Potjeraće nove listove vrlo brzo. Vodenika se brzo i lijepo širi, možda je najbolje držati je zasebno, dovoljno je dekorativna.

Vodenika – razmnožavanje

Lako se razmnožava, tako da brzo možemo imati saksije pune ovom dekorativnom biljkom. U proljeće odsiječemo reznice dužine 8 cm, stavimo u vodu ili u zemlju da se zakorijene, zatim sadimo u saksije. Možemo ih razmnožavati i sjemenom u proljeće, na temperaturi 16-18ºC.

Savjeti

  • Ako vodenika ne cvjeta – suviše je tamno mjesto, premjestite je na svjetlije mjesto.
  • Ako listovi otpadaju – previše je hladno.
  • Lijep izgled biljke ćete sačuvati redovnim uklanjanjem precvjetalih cvjetova i smanjiti mogućnost razmnožavanja plijesni.

Izvor: agrosavjet.com

PROČITAJTE:

Havorcija je dragulj među sukulentima, laka za održavanje, prelijepog izgleda

Monstera – Savjeti za uspješnu njegu i gajenje

Epifil – Kako da gajite najtraženiju sobnu biljku

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI