Subota, 15 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeLijepe mirisne ali i smrtonosne biljke

Lijepe mirisne ali i smrtonosne biljke

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Veliki broj biljaka koje su izuzetno toksične mnogi ljudi uzgajaju u svojim baštama. Takođe, bitno je znati da su kod nekih biljaka otrovni samo plodovi, dok je kod drugih smrtonosan svaki dio.Otkrijte biljne vrste koje se ubrajaju u najopasnije i najotrovnije biljke na čitavoj planeti.

Ljutić (Aconitum napellus)

Baštovan iz Velike Britanije je 2014. godine umro pod misterioznim okolnostima, nakon što su mu gotovo svi organi otkazali. Iako uzrok smrti nije otkriven, sumnja se da je nesrećni baštovan najverovatnije preminuo nakon kontakta sa biljkom po imenu jedić ili ljutić (lat. Aconitum napellus), koja pripada rodu skrivenosjemenica iz familije ljutića. Najotrovniji dio biljke je korijen, ali su i listovi poprilično otrovni. Neurotoksini iz biljke se mogu apsorbovati kroz kožu, a neki od simptoma trovanja su peckanje, povraćanje, ukočenost i dijareja.

Prema nekim teorijama, biljke su razvile određene toksine radi samoodbrane. Određene vrste biljaka sadrže kombinaciju hemijskih jedinjenja koja su efikasna u borbi protiv insekata, štetočina i drugih mikroorganizama, ali koja isto tako štete i ljudima.

Ricinus  (Ricinus communis)

Uprkos svojim raskošnim crvenim plodovima koji mogu da uljepšaju mnoge bašte, ricinus je veoma otrovna biljka. U našem narodu je zovu skočac i crveni čičak (lat. Ricinus communis). Otrovni su svi delovi biljke, ali je koncentracija otrova najveća u sjemenkama. Simptomi trovanja su povraćanje i dijareja koji mogu trajati i do nedelju dana prije nego što nastupi smrt usled otkazivanja funkcija organa.

Oleander (Nerium oleander)

Oleander je svrstan među najotrovnije biljke na planeti, a opet velike su šanse da je i sami imate u svojoj bašti ili domu pošto je to jedna od popularnijih kućnih biljaka.

Ova biljka, koja raste u obliku malog grma, vizuelno izgleda više nego lijepo. Međutim, žvakanje lišća, stabla ili cvijeća može dovesti do smrti. Zapravo, svaki dio oleandra je otrovan, a u jako malim dozama se koristi i kao lijk u narodnim medicinama. Čisti oleander oštećuje oči, crijeva, a može da zaustavi rad srca.

PROČITAJTE:
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI