Subota, 18 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishrana7 NAJOPASNIJIH OTROVNIH GLJIVA KOJE SE MOGU NAĆI KOD NAS

7 NAJOPASNIJIH OTROVNIH GLJIVA KOJE SE MOGU NAĆI KOD NAS

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Jestive gljive mogu postati toksične uslijed kvarenja, zbog neadekvatnog čuvanja, kao i zbog rasta na zagađenoj podlozi. Gljive mogu biti veoma opasne po zdravlje ukoliko se beru u okolini fabrika ili puta, jer upijaju teške metale. Zato je najbolje da kupujete samo provjerene i kontrolisane proizvode i da se ne upuštate sami u potragu za gljivama.

1. Zelena pupavka (Amanita phalloides)

U većini slučajeva trovanja sa smrtnim ishodom, ona je uzrok. Dovoljno je pojesti samo jednu ovu gljivu, da se već nakon 6 do 12 sati, jave grčevi i povraćanje, a nakon 24 do 48 sati dolazi do dehidratacije, žutice, bolnih grčeva i kome. Smrtonosna je jer sadrži supstancu amatoksin, koja može da prouzrokuje prestanak rada jetre, bubrega i konačno ‒ smrt.

2. Crvena koprenka (Cortinarius Orellanus)

Problem s ovom gljivom je u tome što se simptomi javljaju tek nakon dvije nedelje. Samo 50 g ove gljive može izazvati trovanje sa smrtnim ishodom.

3. Panterovka (Amanita pantherina)

Izaziva povraćanje, proliv i halucinacije. Nakon toga nastupa koma i smrt. Smrtonosna doza je 100 svežih gljiva.

4. Muhara (Amanita muscaria)

Ova gljiva sa naših prostora toksičnija je od iste vrste u drugim dijelovima Evrope. Sadrži ibotensku kiselinu i miscimol, kao i veoma toksični muskarin, a simptomi trovanja su isti kao kod panterovke.

5. Rani hrčak ili proljećna moždanica (Gyromitra esculenta)

Ova gljiva sadrže giromitin – otrov koji je potencijalno smrtonosan u dozi od 20 mg po kilogramu tjelesne mase čovjeka. Kilogram svježih gljiva sadrži od 1.200 do 1.700 mg ovog toksina. Dobra vijest je da se ovaj otrov razlaže termičkom obradom, zamrzavanjem, pa čak i sušenjem.

6. Ružičasta šlemovka (Mycena pura)

Izaziva halucinacije, mučninu, povraćanje i proliv. Može izazvati trovanja sa smrtnim ishodom. Isto važi i za gljivu uvijaču.

7. Ludara (Boletus satanas)

Deluje na parasimpatički nervni sistem (u organima vrata, grudnog koša, digestivnim organima…), a smrtonosna doza nalazi se u 40 do 500 g svežih gljiva.

Izvor: biljeizdravlje.com

PROČITAJTE:

Proizvedena veganska koža od gljiva

ČAGA – Ljekovita gljiva poznata još i kao “DAR OD BOGA”

Roman Ostojić: Prijedorski gljivar razlikuje 84 vrste jestivih gljiva

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI