Subota, 18 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoLimelon - nova sorta voća na evropskom tržištu

Limelon – nova sorta voća na evropskom tržištu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Posebna sorta dinje s visokim sadržajem šećera /LIMELON/ i blagim ukusom limete brzo je postala popularna na evropskom tržištu.

Nizozemska kompanija HillFresh na europsko je tržište iz Azije uvela potpuno novu vrstu dinje pod nazivom limelon. Ovo voće koje je izgledom i veličinom slično, dinji ima visok sadržaj šećera, ali uprkos tome nije previše slatko jer je kombinacija ukusa dinje i kiselkaste limete, piše Freshplaza. I njegov naziv je spoj dvije engleskih riječi – lime (limeta) i melon (dinja).

Naime, za vrijeme Fruit logistice, jednog od najvećih poljoprivrednih sajmova u svijetu, ova je fimra iz Badrendrechta potpisala sporazum s tajvanskom kućom Known You Seed koja se bavi prodajom sjemena ovog voća isključivo europskom tržištu. Zbog svog neobičnog ukusa, limelon se pokazao kao izvrstan dodatak postojećem asortimanu na tržištu našeg kontinenta.

Dobre reakcije kupaca i odličan rok trajanja

Prošle smo godine ovu vrstu voća u Španiji uzgajali prvi put i reakcije naših kupaca su bile toliko dobre da smo odlučili utrostručiti uzgoj u Mauriciji, što znači da ćemo ovog ljeta imati na raspolaganju veće količine za prodaju. Sezona je započela u Almeriji, a uskoro će se na tržištu naći prvi primjerci ovog voća”, kaže Geerten van Luttkhuizen, direktor fimre HillFresh.

Ovo je vrlo slatko voće s 14 brixa, ali istovremeno njegova svježina pruža potpuno drugačije iskustvo ukusa nego kod postojeće dinje. Bogat je izvor betakarotena i moćan antioksidans koji dobro djeluje na zdravlje ljudi. Osim toga, ova kombinacija pokazala je i odličan rok trajanja od čak 4 sedmice, što je dvostruko više od isteka roka trajanja običnih dinja. Iako su one tradicionalno voće, voćni stručnjaci kažu da je njihov ukus potrošačima postao pomalo “dosadan” i da se umjesto nje radije odlučuju na voće bogatijeg ukusa.

Posljednjih godina na tržištu je predstavljeno nekoliko novih sorti dinje, ali nisu se sve previše razlikovale od postojećih. Limelon ima drugačiji ukus i očekujem da će pomoći da se podigne cijela kategorija dinja na viši tržišni nivo.“, zaključuje Hans van den Heuvel, menadžer kompanije HillFresh.

Izvor: agroklub.ba

PROČITAJTE:

Kivano: Egzotična biljka koja se lako gaji

Otkrivene neočekivane prednosti avokada

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI