Subota, 2 Decembra, 2023
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaŠta je KUMKVAT, kako se jede i kako da sami uzgojite ovu...

Šta je KUMKVAT, kako se jede i kako da sami uzgojite ovu ljekovitu voćku

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kumkvat voće ili japanska pomorandža je ukusan citrus, koji mnogo doprinosi zdravlju. Pročitajte šta je kumkvat, gdje možete naći njegove sadnice, kakva benefite za zdravlje donosi, i kako se na razne načine može koristiti u ishrani.

Kumkvat sadnice se mogu napraviti i na našim prostorima, bilo u vrtu, bilo u kući, jer nije zahtjevno za održavanje. Kumkvat je veličine čeri paradajza, što ga čini još slađim i primamljivijim za jelo, što je veoma važno kada se radi o hrani.

ŠTA JE KUMKVAT VOĆE?

Kumkvat biljka je poznata i kao japansko voće, odnosno, japanska pomorandža, koje je u Evropu došlo relativno skoro, prije manje od dva vijeka. Međutim, kumkvat je brzo napredovao, pa je ubrzo počeo da se sadi i u kućama kao kućna biljka, koja daje veoma zdrave plodove.

Ovo voće liči na mini pomorandže, a od njih se razlikuje jer ima slađi ukus, i jede se zajedno sa korom koja je dovoljno mekana. Ukusom najviše podsjeća na mandarinu.

Najveći benefiti za zdravlje se ostvaruju upravo zbog drugačijeg načina konzumiranja u odnosu na druge citruse. Kora sadrži brojne vitamine i antioksidante, koji regenerišu vaše telo i čuvaju imunitet.

KUMKVAT ZDRAVLJE ČUVA

Voće kumkvat je veoma ukusno i nevjerovatno zdravo. Veoma su niskokalorična namirnica, i sadrže veliki broj antioksidanata, kao i vitamina C. Mnogi minerali se nalaze u ovoj zdravoj voćki, poput kalcijuma, fosfora i magnezijuma.

Kumkvat mnogo doprinosi digestivnom sistemu, jer sadrži vlakna, koja često zaboravimo da unesemo. S obzirom na to da su mali i slatki, možete ih lako pojesti i uživati u podizanju zdravstvenog stanja. Vlakna su veoma važna za digestivni sistem, i mnogo utiču na to kako varite drugu vrstu hrane.

Đumbir na vašem prozoru – Kako gajiti đumbir kod kuće

Kumkvat – vitamini su mnogobrojni

Doprinosi jakom imunom sistemu, jer sadrže veliku količinu vitamina C. On je prirodni antioksidant koji podiže vaš imunitet i sprječava bakterije da preuzmu kontrolu. Vitamin C je veoma važan, jer osim odbrane od raznih bacila, pomaže i bržem zarastanju rana i oporavljanju.

Ako budete redovno jeli ovo voće, vaša koža će biti sjajnija i zdravija, ali što je najvažnije – mlađa. Antioksidanti iz kumkvata nas brane od slobodnih radikala i oštećenja ćelija kože.

Osim što ima pozitivan uticaj na kožu, hrani vašu kosu i održava savršen vid. Beta-karoten iz kumkvata je antioksidant uz pomoć kog vaše oči vide jasnije, a boje čini mnogo čistijim. Kalcijum koji se nalazi u ovoj biljci doprinosi očuvanju zdravlja kostiju i zuba, što ovu voćku čini svemogućom i obaveznom u našoj kuhinji. Nemojte oklevati, već prvu sadnicu zasadite već danas.

KUMKVAT SADNICE MOŽETE NAPRAVITI I KOD KUĆE

Ovo voće je sposobno da preživi mnoge uslove, i ne zahtjeva specifično i posebno zemljište, već je sposbno da raste u mnogim vrstama zemljišta i vremenskim uslovima. Lako održavanje i sadnja je velika prednost ovog voća, pa iskoristite tu pogodnost i pokušajte da ga uzgajate u saksiji, za početak.

Uzgoj – lako i bez pretjeranih obaveza

Kumkvat voće može da izdrži prilično niske temperature, koje idu i ispod nultog podioka. Kumkvat ne može da podnese veliki mraz, ali temperatura do -8 stepeni je potpuno optimalna i izdržljiva za ovu biljku.

Mnogi pomisle da kumkvat treba da izlažu visokim temperaturama, kao i svo drugo citrusno voće, ali istina je da kumkvat ne podnosi ni prevelike vrućine. Njemu je potrebna optimalna količina Sunca, svjetlosti i hladovine. Tokom zime posebno vodite računa da kumkvat ima dovoljno svjetlosti. Najbolje bi bilo da ga držite kod balkonskih vrata ili prozora.

Tokom ljeta, nemojte ga izlagati prevelikoj količini Sunca i toplote, već ga povremeno sklanjate u hladovinu, kako bi lijepo napredovao. Plodovi kumkvata će sazreti do početka jeseni ili rane zime, pod uslovom da je temperatura oko nultog podioka, ili malo ispod.

Kumkvat – uzgoj u posudi

Poželjno je na svaka dva, do dva i po mjeseca odraditi đubrenje, kako bi kumkvat dao dobre i zrele plodove i rastao zdravo. Ono o čemu posebno treba povesti računa je obezbeđivanje dovoljne širine i visine prostora za ovu biljku, jer kumkvat drvo može da naraste čak do tri metra.

Ovo ćete regulisati tako što ćete ga u manjoj količini izlagati Suncu. Tako će dostići oko dva metra, što je optimalna visina za mnoge stanove.

Kako da uzgojite lovor u saksiji

Održavanje – biljka koja ne traži pažnju

Zemljište u kom se gaji voće kumkvat treba da bude blago natopljeno, nikako nije poželjno da ga previše zalivate. Ukoliko to uradite, korijen će se oštetiti i imaće veliki uticaj na krajnji rezultat. U saksiji morate napravite prostor za odlivanje viška vode, kako korijen ne bi bio pretopljen.

Kako posaditi kumkvat?

Kumkvat voće možete posaditi u saksiji uz pomoć sjemena, koje mora da stoji najmanje dvije nedelje. Kada prođe to vrijeme, sjeme treba premjestiti u pjeskovit supstrat, jer je veoma važno da kumkvat održava optimalnu količinu vlažnosti.

Najbolja temperatura za kumkvat sjeme je oko 20 stepeni, i dovoljno je da ga stavite plitko u zemlji, odnosno, maksimalno do 1 cm. Svjetlost i toplota na početku sadnje mnogo znače, i doprinose kvalitetnom uzgoju. Ako su uslovi dobri, sjeme će proklijati u roku od mjesec dana, ali moguće je da se to dogodi i ranije i kasnije.

GDJE KUPITI?

Kumkvat možete kupiti u nekoliko oblika. Možete ga kupiti kao sjeme na pijaci, možete ga kupiti kao sadnicu, preko mnogih oglasa ljugi koji ih uzgajaju, ili preko rasadnika čiji je fokus prodaja sadnica.

Voće možete kupiti i kao plod, ali tada je njegova cijena najviša. Ipak, mnogi ne žele da gaje biljku, pa im je najlakše da kupe njen gotov plod.

Izvor: smartfit.rs

PROČITAJTE:

Jagorčevina – bolja od svih hemijskih sredstava protiv nesanice!

Čaj i sok od ljekovitog DRENA

Kurkuma – Više od začina

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI