Četvrtak, 27 Januara, 2022
spot_img
NaslovnicaMagazinPriče sa selaLako se gaji, a može biti izvor dobre zarade

Lako se gaji, a može biti izvor dobre zarade

Mušmula je voćna vrsta koja nije u velikoj mjeri rasprostranjena među srpskim proizvođačima.

Ali od nje može da se ostvariti dobra zarada, kažu Dijana i Predrag Filipović iz Topole, koji su se odlučili za uzgajanje mušmula.

Prije šest godina u selu Vodicama kod Smederevske Palanke, na površini od 30 ari, Filipovići su posadili trista stabala ovog voća, oboje su u radnom odnosu, pa su mušmule za njih hobi koji uz zadovoljstvo donese i dodatnu zaradu, prenosi RTS.

Proizvodnja mušmula ne zahtijeva ni velika ulaganja ni mnogo rada.

“Razmišljali smo između oraha i lešnika, a onda sam se setila mušmula pošto sam ih kao mala volela i tako smo posadili mušmule”, kaže Dijana.

Sa poslom kreću od marta, pa do novembra, kaže Predag i dodaje da je prednost to što mušmula cvjeta u maju, pa joj prvi mrazevi ne mogu ništa, a bere se posle prvog mraza.

Posao uči i njihov sin Teodor koji najviše pomaže u ovom mjesecu kada je berba u toku.

Filipovići uspijevaju da uberu preko jedne tone ove rijetke voćke koju za sada prodaju marketima, ali imaju ponude i za izvoz u inostranstvo.

“Ako bi posmatrali aktuelnu cijenu jabuka i cijenu mušmula ona je od tri do četiri puta veća. Za kilogram jabuka se dobije 30 dinara u otkupu, a za mušmule 60 do 90 dinara”, kaže Predrag.

Mušmulu prerađuju u rakiju za koju su čuli da se u Francuskoj i Švajcarskoj u domaćinstvima prodaje kao najskuplja. Oni o prodaji još ne razmišljaju, iako je Predragu donijela nagrade.

Ono što sa sigurnošću tvrde je da je ovo voće puno vitamina i sadrži veću količinu vitamina C u odnosu na limun i pomorandžu.

Pročitajte: Sve o uzgoju mušmule
Izvorrts.rs
POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

plastenici

RANO POVRĆE U PLASTENICIMA – U Batkoviću počela sjetva rasada

Semberski povrtari koji proizvode rano povrće u plastenicima, počeli su sjetvu rasada. Rani kupus već je pikiran, počela je sjetva paprike, a početkom februara...