Srijeda, 17 Avgusta, 2022
spot_img
NaslovnicaMagazinPriče sa selaLako se gaji, a može biti izvor dobre zarade

Lako se gaji, a može biti izvor dobre zarade

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Mušmula je voćna vrsta koja nije u velikoj mjeri rasprostranjena među srpskim proizvođačima.

Ali od nje može da se ostvariti dobra zarada, kažu Dijana i Predrag Filipović iz Topole, koji su se odlučili za uzgajanje mušmula.

Prije šest godina u selu Vodicama kod Smederevske Palanke, na površini od 30 ari, Filipovići su posadili trista stabala ovog voća, oboje su u radnom odnosu, pa su mušmule za njih hobi koji uz zadovoljstvo donese i dodatnu zaradu, prenosi RTS.

Proizvodnja mušmula ne zahtijeva ni velika ulaganja ni mnogo rada.

“Razmišljali smo između oraha i lešnika, a onda sam se setila mušmula pošto sam ih kao mala volela i tako smo posadili mušmule”, kaže Dijana.

Sa poslom kreću od marta, pa do novembra, kaže Predag i dodaje da je prednost to što mušmula cvjeta u maju, pa joj prvi mrazevi ne mogu ništa, a bere se posle prvog mraza.

Posao uči i njihov sin Teodor koji najviše pomaže u ovom mjesecu kada je berba u toku.

Filipovići uspijevaju da uberu preko jedne tone ove rijetke voćke koju za sada prodaju marketima, ali imaju ponude i za izvoz u inostranstvo.

“Ako bi posmatrali aktuelnu cijenu jabuka i cijenu mušmula ona je od tri do četiri puta veća. Za kilogram jabuka se dobije 30 dinara u otkupu, a za mušmule 60 do 90 dinara”, kaže Predrag.

Mušmulu prerađuju u rakiju za koju su čuli da se u Francuskoj i Švajcarskoj u domaćinstvima prodaje kao najskuplja. Oni o prodaji još ne razmišljaju, iako je Predragu donijela nagrade.

Ono što sa sigurnošću tvrde je da je ovo voće puno vitamina i sadrži veću količinu vitamina C u odnosu na limun i pomorandžu.

Pročitajte: Sve o uzgoju mušmule
Izvorrts.rs
POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

Rana proizvodnja paradajza

3 trika koja će vam olakšati kupovinu paradajza

Paradajz je omiljeno povrće na ljetnoj trpezi. Salata od paradajza sa crnim lukom, čuvena grčka salata, sok od paradajza, sos od paradajza samo su...