Subota, 4 Decembra, 2021
spot_img
NaslovnicaMagazinKućni ljubimciKunići kao kućni ljubimci - Sve što treba da znate prije nego...

Kunići kao kućni ljubimci – Sve što treba da znate prije nego što ih primite u svoj dom

Uključite se u NAŠU Viber zajednicu

Ukoliko razmišljate da uzmete kunića za kućnog ljubimca – evo nekoliko važnih napomena koje treba da znate prije nego što se ova mala životinja doseli kod vas.

Za početak, riječ je o izuzetno pitomim, dragim, veselim i inteligentnim životinjama koje vole društvo ljudi. Porijeklo vuku iz jugozapadne Europe (Pirinejskog poluostrva) i sjeverozapadne Afrike.

Kunić je nakon pasa i mačaka statistički najmnogobrojniji kućni ljubimac. Postoji zaista mnogo pasmina, a najpopularnije su patuljasti i malih kunići, poput ovnolikih kunića, hermelina, reksa ili angora kunića.

Kuniće često nazivamo zečevima, ali oni to nisu. Pitomi kunići potiču od divljeg kunića. Zečevi imaju duže zadnje noge, duže uši i užu glavu od kunića. Osim toga, kunići žive u grupama, a zečevi ne.

Životni vijek im je oko 10 godina. Važno je znati da su kunići jako društvene životinje i preporučuje se da se uzimaju u paru, najbolje ženka i kastrirani mužjak.

Pročitajte: Da li je dobro da dijelite krevet sa vašim kućnim ljubimcem?

Dvije ženke dobro će se družiti, ali samo ako se odmalena poznaju. Ženke znaju biti svađalice među sobom i često se međusobno ne podnose. Naravno, nije uvijek tako i postoje prava ženska kunićka prijateljstva.

Dva mužjaka zajedno nije preporučljivo držati, a ako nisu ni kastrirani, može doći do vatrenih okršaja.

Kunići vole da imaju društvo svoje vrste za komunikaciju, međusobno čišćenje i zajedničko spavanje.

Odlično se slažu s drugim vrstama kućnih ljubimaca, ali to se ne može postići na silu. Najbolje je da se s novi i postojeći ljubimac postepeno upoznaju.

Zdravog kunića prepoznaćete po suvoj njuški, bistrim očima, gustom i čistom krznu i živahnosti. Kada je o njezi riječ, potrebno je da ga češljate, jer kunić svaka tri mjeseca gubi dlaku. Povremeno je potrebno da im skratite kandže, kao i da im osigurate zdrave grickalice, za zube poput jabuka.

Važno je da zapamtite da se kunićima mlađim od pet mjeseci ne daje voće.Kunićima je potrebno obezbijediti sigurno mjesto, najbolje kavez, ali nikako nije u redu da stalno bude zatvoren u njemu, jer mu je potrebno da trči i skakuće. Za jednog kunića napravite makar dva kvadratna metra prostora, koji možete ograditi, kako biste ga spriječili da vam grize kablove ili grebe namještaj.

Ukoliko ih puštate da se slobodno kreću po stanu ili dvorištu, pazite da se ne povrijedi i uvijek imajte na umu da može da preskoči visoku ogradu, ili iskopa dubok tunel ispod nje.

Pročitajte: Provjerite koji je savršeni ljubimac za vaš horoskopski znak

Napolje ih možete puštati kad otopli, od aprila ili maja.

Kada je o ishrani kunića riječ, najviše vole sijeno i možete im ga dati neograničeno. Vole i mrkvu, kelj, blitvu i peršun, kao i maslačke. U pet šopovima ćete pronaći posebnu mješavinu sjemenki za njih.

Ukoliko primijetite da je vaš kunić bezvoljan, ili promjene u stolici, odvedi ga veterinaru. Ova vrsta može ljubimaca sklona je zdravstvenim problemima, a među najčešćima su kokcidioza, respiratorne infekcije, spoljni i unutrašnji paraziti kao i nevoljno mrdanje glavom.

Svaki je kunić poseban i ima različite osobine. Neki ne vole da se maze. Njih možete odobrovoljiti poslasticom i dajte im prostora. Pošto su jako radoznali, prije ili kasnije će vam doći u krilo. A do tada, uživajte u beskrajnoj gracioznosti i slatkoći ove životinjice koja će, garantujemo, u vaš život unijeti mnogi smijeha i ljubavi…

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

jabuke

Zaštita jabuke od mraza

Mrazevi koji se mahom javljaju od oktobra do maja mogu da oštete organe jabuke, a nekad i da ugroze opstanak cijelog stabla. Prema vremenu pojave,...