Ponedjeljak, 27 Juna, 2022
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoKruška lubeničarka: Slatka domaća sorta!

Kruška lubeničarka: Slatka domaća sorta!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kruška lubeničarka pripada skupini starih sorti krušaka, prepoznatljiva po slatkim, jarko crvenim plodovima

Razlikujemo mnogo različitih starih sorti krušaka, a jedna od njih je i kruška lubeničarka. Donosimo vam sve što biste trebali znati o ovoj slatkoj sorti.

Kruška lubeničarka jedna je od najstarijih sorti krušaka, a ime je dobila jer njeno meso podsjeća na lubenicu. Naime, unutrašnjost lubeničarke u potpunosti je crvena zbog čega ni ne čudi odakle je dobila ime. Lubeničarka je također poznata pod imenom bostanka. 

Plodovi lubeničarke nešto su sitniji, ali jednako sočni i ukusni kao i ostale kruške. Okus ove sorte krušaka pomalo je kiselkast, no to ne umanjuje njezinu popularnost. Inače je porijeklom iz Srbije, odakle se brzo proširila na ostatak Evrope, ali i šire.

Dozrijeva u ljetnim mjesecima, točnije sredinom avgusta. Što se tiče uzgoja, lubeničarka je kruška koja se lako prilagođava vremenskim uslovima i nije previše osjetljiva. Može izdržati visoke temperature i nedostatak kiše, zbog čega je omiljena u domaćim vrtovima.

Izvor: www.rtl.hr

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

kap po kap navodnjavanje

Kap po kap navodnjavanje – Prednosti i nedostaci

Jedan od najnovijih načina navodnjavanja jeste navodnjavanje kap po kap odnostno navodnjavanje kapanjem. Sistemi navodnjavanja kapanjem su proizvodi najmodernije tehnologije i opreme savremenog doba. Potpuno...