Nedjelja, 16 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeKrajem oktobra se sadi MATIČNJAK - Savjeti za uzgoj

Krajem oktobra se sadi MATIČNJAK – Savjeti za uzgoj

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Prijatan miris koji podsjeća na aromu limuna i bogatstvo cvjetnog nektara odlikuju višegodišnju biljku matičnjak. Matičnjak je upravo ime dobio od riječi melissa što znači med. Ova biljka koja dostiže visinu od 60 do 80 centimetara ima dobro poznata ljekovita svojstva, od kojih se svakako ističu smanjenje napetosti i nesanice, kao i poboljšanje varenja. Krajem ovog mjeseca ili početkom narednog u svojoj bašti možete posaditi matičnjak.

Ova biljka ima i brojne druge benefite, naročito za organske proizvođače. Naime, sadnjom matičnjaka uz kupusnjače uticaćete na sprečavanje napada štetočina koje ih desetkuju. Ova biljka, koja vodi porijeklo sa istočne obale Sredozemlja, koristan je stanovnik voćnjaka jer jača otpornost biljaka, a naročito ga je preporučljivo saditi pored breskve jer sprečava najveći problem u uzgoju te kulture – kovrdžanje lista.

U nastavku slede informacije koje su neophodne za uzgoj matičnjaka.

Pročitajte: Matičnjak – Razmnožavanje i mjere njege

Zemljište za sadnju matičnjaka

Zemljište prije svega treba da bude rastresito i bez korova. Ovo se postiže jesenjom obradom zemljišta koju treba izvršiti što prije moguće i to na dubinu od 30 do 35 centimetara. Prilikom jesenje obrade zemljišta potrebno je unijeti zgoreli stajnjak u količini od 25 tona po hektaru. Naročito je važno obaviti ovaj korak – jesenju obradu zemljišta, tamo gdje padavine dostižu manje od 600 mm.

Topla preporuka je da se za sadnju matičnjaka biraju plodne gajnjače, aluvijalni nanosi i naravno černozem. Izbjegavajte vodonepropustiva zemljišta i monokulturu – nemojte ga saditi na istoj parceli u periodu od najmanje četiri godine. Najbolji predusjevi matičnjaku su upravo okopavine koje su đubrene stajnjakom.

Sadnja matičnjaka

Ovu višegodišnju biljku, koja na istoj parceli opstaje do osam godina, sadite na međuredni razmak od 50 centimetara dok je razmak u redu 25 (zbog bujnosti biljke matičnjaka). Ako je površina na kojoj sadite matičnjak mala to možete učiniti ručno, dok za veće površine može poslužiti sadilica za povrće. Za površinu od jednog hektara potrebno je 60 000 sadnica matičnjaka. Sadnice za jesenju sadnju se inače proizvode u hladnim lejama.

Pročitajte: Čaj od matičnjaka – prirodno sredstvo za smirenje i dobar san

Zalivanje matičnjaka i temperaturni uslovi

U uzgoju matičnjaka potrebne količine vode mu morate obezbijediti naročito prije samog cvjetanja. Prvo navodnjavanje trebate obaviti nakon što posadite rasad, drugo tri nedjelje nakon toga, a naredno pred samo cvjetanje. Potrebno je da PVK uvijek iznosi 70 posto.

Iako je ova biljka ljubitelj sunčeve svjetlosti i toplote, ona može podnijeti i nisku temperaturu. Ako ima snježnog pokrivača nema razloga za brigu, matičnjak će izdržati -25 stepeni, dok zimske mjesece bez snijega ne toleriše tako dobro, može se usporiti njegov rast i sinteza eteričnih ulja.

Okopavanje matičnjaka

Zbog velikog prisustva korova na parcelama pod matičnjakom neophodno je izvršiti tri međuredna okopavanja: Prvo, čim uočite korovske biljke, drugo dvije do tri nedjelje nakon toga i treće pred samu berbu matičnjaka.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI