Utorak, 16 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeKoristan savjet ako imate ORHIDEJE: Povremeno bi trebalo da je zalivate jednom...

Koristan savjet ako imate ORHIDEJE: Povremeno bi trebalo da je zalivate jednom vrstom čaja

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Orhideja je veoma osetljiva, pa je veoma važno kako je njegujete. Umjesto običnom vodom, stručnjaci savjetuju da ovo cvijeće zalivate zelenim čajem.

Ne morate posebno da ga kuvate, već kada pijete čaj, na dnu šoljice ostavite gutljaj koji ćete na kraju dana sipati u orhideju.

Ne preterujte s količinom i pazite da čaj ne bude previše jak. Sipajte maksimalno dvije kašike čaja dnevno, ali ne zalivajte cvijeće vikendom.

Evo još nekih savjeta za zalivanje orhideja:

Orhideje cvjetaju po nekoliko puta godišnje, u zavisnosti od uslova kojima su izložene i načina na koji ih tretirate. Jedna od glavnih stvari koja je orhidejama neophodna za rast i cvjetanje, jeste sunčeva svjetlost, a kako je proljeće vrijeme kada su dani duži, slobodno svoje ljepotice približite prozoru.

Uz to, orhideje treba da budu posađene u posudu sa dobrom drenažom, jer im šteti prevelika količina vode, pa stoga veliki broj iskusnih uzgajivača sadi ovu biljku u koru drveta umjesto u zemlju, ili u kombinaciju ova dva. Zalivanje je takođe važno, kao i kod svake biljke. Prehrana je takođe poželjna, jer obezbjeđuje biljci hranjive materije koje će učiniti da cvjeta redovno i lijepo, a da joj listovi budu zdravi i zeleni.

Pročitajte: Da li orhideje treba “kupati” i koja metoda zalijevanja je najbolja?

Postoje brojna hemijska sredstva namijenjena isključivo orhidejama, ali istina je da vam ona nisu uvijek potrebna. Odlične rezultate možete da postignete i domaćim preparatima, a jedan takav je i zeleni čaj!

Veoma je važno da zeleni čaj ne bude mnogo jak i da ga ne sipate previše, šta više, dvije kašike čaja su sasvim dovoljne. Preporučuje se da to radite 5 puta nedjeljno.

Takođe, zalivanje zelenim čajem može da vam pomogne i u uzgajanju drugih biljaka koje rastu u kiselijem zemljištu, kao što je, na primjer, ruža. Zalivanje zelenim čajem je odlična metoda i ako se dogodi da vaša orhideja kasni sa cvetanjem, prenosi Krstarica.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI