Nedjelja, 4 Juna, 2023
spot_img
NaslovnicaAgro SavjetTrikovi za maksimalan prinos paradajza: Formiranje biljaka za optimalan rast i plodonošenje

Trikovi za maksimalan prinos paradajza: Formiranje biljaka za optimalan rast i plodonošenje

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

U većini slučajeva, bez pravilnog formiranja biljke paradajza nije moguće dobiti dobar rod. Da biste izbjegli razočaranje, tokom vegetacionog perioda, biljke treba pravilno “održavati” – pravovremeno uklanjati nepotrebne izdanke.

Postoji nekoliko načina za formiranje paradajza. Da biste odabrali najprikladniji, prvo morate odrediti s kojom vrstom paradajza imate posla: determinističkom (niskog rasta) ili indeterminističkom (visokog rasta).

Formiranje sorti paradajza visokog rasta

formiranje stabla paradajza visokog rasta
formiranje stabla paradajza visokog rasta

Kod sorti paradajza visokog rasta rast je “neograničen”. Prvi cvjetni grozd (grana na kojoj se nalaze cvjetovi) se formira iznad 10-12 lista, biljka dugo raste do potrebne visine, cvatovi se rijetko pojavljuju (na svaka 3 lista). Obično se ove sorte visokog paradajza odnose na najkasnije sorte koje se ističu velikim prinosima.

Kod sorti paradajza visokog rasta uvijek se formiraju u jednu stabljiku. Nema smisla ostavljati bočne izdanke na biljci: dok na njima cvjetovi procvjetaju, ljeto će se već završiti, a biljka će potrošiti energiju na formiranje plodova, ali im neće biti dovoljno vlage, toplote i hranjivih materija da sazriju.

Pročitajte: Gajenje paradajza bez zalivanja prema metodi Kazarina – Za više krupnijih i sočnijih plodova

Pri formiranju biljke treba odrediti broj cvjetnih grozdova.

  1. Za paradajze uzgajane u stakleniku/plasteniku, ostavljaja se 7 cvijetnih grana. Iznad gornjeg grozda ostavljaju jedan list, a vrh iznad njega se reže. Takva biljka prestaje rasti i usmjerava svu svoju energiju na sazrijevanje sočnih plodova.
  2. Kod uzgoja na otvorenom tlu (što je moguće u južnim regionima s blagom klimom), na biljci paradajza ostavlja se 5 grozdova, jer ostali neće uspjeti formirati zrele plodove. Iznad gornjeg grozda također ostavljaju jedan list i reže vrh.

Formiranje sorti paradajza niskog rasta

formiranje stabla paradajza niskog rasta
Formiranje stabla paradajza niskog rasta

Paradajzi niskog rasta rastu do visine od 80-120 cm, a nakon formiranja 3-6 cvjetnih grana njihov rast se zaustavlja. Cvjetne grane se formiraju nakon 1-2 lista, a prva cvjetna grana se zakida iznad 8-9 lista.

Takve biljke paradajza mogu se formirati na nekoliko načina:

  1. U jednu (glavnu) stabljiku – kod uzgoja na otvorenom tlu. Svi izdanci se uklanjaju, jer plodovi na bočnim izdancima neće stići sazrijeti tokom kratkog ljeta. Pri tome se vrhovi biljaka ne režu, jer je njihov rast ograničen, a svi cvjetni grozdovi odnsotno cvijetne grane se ostavljaju.
  2. Sa 3 stabljike – kod uzgoja srednje kasnih sorti paradajza u stakleniku/plasteniku. Na biljci se ostavlja glavna stabljika i dva najniža izdanka. Ti izdanci se skraćuju tako da na njima ostane po jedan cvjetni grozd i jedan list iznad njega. Ovako formiranje biljke omogućava dobijanje 8 cvjetnih grozdova koji mogu sazreti u zaštićenom tlu.
  3. Sa prenosom vršnog rasta na bočni izdanak – ovo je opcija za srednje rane sorte i hibride paradajza koji se uzgajaju u staklenicima/plastenicima. Na biljci se najprije ostavlja glavna stabljika i jedan najniži bočni izdanak koji od nje polazi. Kako biljka raste, ostavlja se još jedan izdanak, ali ne na glavnoj stabljici (kao u prethodnom opisu formiranja), već na bočnom izdanku koji će dati par grozdova. A izdanak koji polazi od tog izdanka će dati još dva grozda. Zahvaljujući ovom postupku, umjesto 6, dobit ćete 10 cvjetnih grozdova. Vrhovi oba izdanka također se podrezuju, ostavljajući jedan list iznad najudaljenijeg cvjetnog grozda.
POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI