Utorak, 6 Juna, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeDa li orhideje treba "kupati" i koja metoda zalijevanja je najbolja?

Da li orhideje treba “kupati” i koja metoda zalijevanja je najbolja?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Orhideje su prekrasne i elegantne biljke koje mogu dodati poseban dodir elegancije u svaki prostor. Međutim, kako su orhideje epifitske biljke koje prirodno rastu u tropskim područjima, potrebno im je posebno zalijevanje kako bi rasle zdravo i cvjetale. Važno je pravilno zalijevati orhideje, jer pretjerano zalijevanje može dovesti do truljenja korijena, dok premalo zalijevanje može dovesti do sušenja biljke. 

Orhideje ne treba nužno orošavati tj “kupati” preko lista, ali mnogi ljudi to rade kako bi povećali vlažnost oko biljke, što može biti korisno u sušnijim uslovima ili kada koriste sistem grijanja koji može osušiti vazduh. Orošavanje preko lista može biti korisno i kada koristite đubrivo ili pesticid u obliku spreja, jer se tako može jednostavno i ravnomjerno nanijeti na lišće i stabljike.

Međutim, kada orošavate orhideje, važno je izbjegavati da voda ostane na lišću ili u središtu biljke, jer to može dovesti do truljenja i oštećenja korijena. Ako koristite ovu metodu zalijevanja, pokušajte izbjeći lišće i ciljati samo područje korijena i supstrata u kojem rastu. Također je važno ne orošavati orhideje kada je sunce jako ili kada su temperature visoke, jer to može uzrokovati opekline na lišću.

Pročitajte: Dva načina kako da natjerate ORHIDEJU koja se “ulijenila” da ponovo procvjeta

Kako zalijevati orhideje?

Pravilno zalijevanje orhideja ključno je za njihov rast i cvjetanje. Kako bi se osiguralo zdravo rast i cvjetanje orhideja, potrebno je slijediti nekoliko savjeta za pravilno zalijevanje:

  1. Prilagodite raspored zalijevanja prema vrsti orhideje: Nije svaka orhideja ista, stoga se raspored zalijevanja može razlikovati ovisno o vrsti orhideje. Orhideje koje rastu u mahovini trebaju češće zalijevanje, dok one koje rastu u kori trebaju manje zalijevanja.
  2. Pazite na temperaturu vode: Voda koju koristite za zalijevanje treba biti mlaka, a ne hladna. Hladna voda može štetiti korijenju orhideje, dok previše vruća voda može isušiti korijenje.
  3. Koristite odgovarajući supstrat: Supstrat koji koristite za orhideje treba omogućiti dobru drenažu, a ne da zadržava previše vlage. Ako supstrat ne omogućava dobru drenažu, korijenje orhideje može trunuti.
  4. Nemojte prečesto zalijevati: Orhideje ne treba zalijevati prečesto, jer pretjerano zalijevanje može dovesti do truljenja korijena. Umjesto toga, pričekajte da se supstrat osuši prije nego ponovo zalijevate.
  5. Izlijevanje viška vode: Nakon što zalijevate orhideju, provjerite da li je ostala voda u posudi. Ako je tako, izlijte višak vode kako bi spriječili stajanje vode u posudi što može dovesti do truljenja korijena.

Slijedeći ove savjete, vaše orhideje će rasti zdravo i cvjetati prekrasno.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI