Subota, 3 Juna, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoKoraci za uspješan uzgoj krompira: Kako pripremiti zemljište i povećati prinos uz...

Koraci za uspješan uzgoj krompira: Kako pripremiti zemljište i povećati prinos uz pomoć organskog đubriva

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Krompir je popularna i ukusna kultura koja se uzgaja širom svijeta. No, da bi uspješno uzgojili krompir, važno je osigurati da zemljište bude pripremljeno na pravi način. U ovom članku ćemo vam pokazati kako pripremiti zemljište za sadnju krompira i kako primijeniti organsko đubrivo kako bi vaše biljke rasle zdravo i snažno.

Priprema zemljišta za sadnju krompira

  1. Odaberite pravo mjesto: Krompir voli dobro drenirano tlo koje nije previše kiselo. Stoga, pri odabiru mjesta za sadnju, potražite područje koje ima dobar protok zraka i ne zadržava previše vode. Također, odaberite sunčano mjesto jer krompir voli puno svjetla.
  2. Pripremite tlo: Kada ste odabrali mjesto, potrebno je pripremiti zemljište za sadnju. Prvo, uklonite sve korove i korijenje iz područja. Zatim uzorite tlo duboko i uklonite sve kamenje i grudice tla. Ako je zemlja suva, zalijte je nekoliko dana prije sadnje kako bi se omekšala.
  3. Dodajte organsko đubrivo: Prije sadnje krompira, važno je primijeniti organsko đubrivo kako bi se osiguralo da biljke dobiju dovoljno hranjiva. Organsko đubrivo je prirodni izvor hranjiva koji poboljšava strukturu tla i povećava plodnost. Osim toga, organsko đubrivo poboljšava sposobnost zadržavanja vlage u tlu, što je ključno za uspješan rast krompira.

Pročitajte: Drveni pepeo i SADNJA KROMPIRA: Tajna boljeg ukusa i većih prinosa

Primjena organskog đubriva prilikom sadnje krompira

  1. Odaberite pravo organsko đubrivo: Kada je u pitanju krompir, preporučljivo je koristiti đubrivo koje je bogato kalijumom, fosforom i azotom. Ova tri elementa su ključna za rast krompira i pomažu biljkama da se razviju u zdrave i snažne usjeve. Možete odabrati različita organska đubriva poput stajskog đubriva, komposta ili raznih organskih pripravaka.
  2. Pripremite zemlju za primjenu đubriva: Prije primjene organskog đubriva, potrebno je pripremiti zemlju. Možete dodati đubrivo izravno u rupu pri sadnji ili ga možete rasuti po površini tla. Potrebno je pobrinuti se da đubrivo bude ravnomjerno raspoređeno po tlu kako bi biljke dobile jednaku količinu hranjiva.
  3. Primijenite organsko đubrivo: Nakon što ste pripremili tlo, vrijeme je za primjenu organskog đubriva. Možete koristiti različite količine đubriva, ovisno o kavalitetu tla i specifičnostima đubriva koje koristite. Uopšteno, preporučljivo je koristiti oko 1-2 kg organskog đubriva po kvadratnom metru.
  4. Miješanje đubriva s tlom: Kada ste dodali đubrivo na tlo, potrebno ga je pomiješati s tlom kako bi se hranjiva ravnomjerno rasporedila. Možete koristiti motiku ili neki drugi alat za miješanje tla i đubriva.
  5. Sadnja krompira: Nakon što ste pripremili tlo i primijenili organsko đubrivo, vrijeme je za sadnju krompira. U svaku rupu stavite gomolj krompira s okcima okrenutim prema gore, te pokrijte zemljom. Preporučljivo je ostaviti oko 30-40 cm prostora između svakog gomolja.

Zaključak

Priprema zemljišta za sadnju krompira i primjena organskog đubriva ključni su za uspješan uzgoj zdravih i snažnih biljaka. Kada odaberete pravo mjesto za sadnju, pripremite tlo i primijenite organsko đubrivo, krompir će rasti u zdrave i snažne usjeve. Važno je zapamtiti da se organsko đubrivo ne smije koristiti u prevelikim količinama, jer to može dovesti do prekomjernog rasta biljaka i smanjenja prinosa. Slijedite ove korake i uskoro ćete imati ukusne i zdrave krompire iz vlastitog vrta.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI