Nedjelja, 21 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaKompot od kajsija - priprema i recept

Kompot od kajsija – priprema i recept

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kompot od kajsija mora biti pripremljen tako da voće očuva oblik, boju i aromu. Ovako pripremljeno voće veoma je ukusno, može se držati dugo, pod uslovom da se pazi na čistoću prilikom rada i na pridžavanje upustava koji se daju za svaki recept.

RECEPT ZA KOMPOT OD KAJSIJA

Pripremite na 1 kg kajsija 250 – 300 g šećera, 4 dl vode i jednu vanilu. Kajsije oprati, načas ih staviti u vrelu vodu, a zatim u hladnu, pa im skinuti pokožicu. Očišćeno voće prepoloviti a ako je krupno isjeći ga i na četvrtine. Šećer vodu i vanilu kuvati, pa kada rastvor bude gotov, dodati pripremljeno voće, pazeći pritom da sječeni dio bude dole. Kuvati nekoliko minuta, a zatim sipati najprije voće, pa potom preliti prokuvanim sokom. U teglu treba staviti i nekoliko koštica (sjemenki) od kajsije. Zatvoriti ih ili povezati.

Pročitajte: Kompot od trešanja – 3 recepta iz velikog narodnog kuvara

NEKUVAN KOMPOT OD KAJSIJA

Za ovakav kompot od kajsija potrebno je zdrave kajsije oljuštiti, a zatim ih oprati iz nekoliko voda i staviti na đevđir da se ocijede. Uzeti čiste tegle, prvo staviti sitan šećer, pa red kajsija i sve tako redom dok se tegla ne napuni, a zatim ostaviti da stoje preko noći. Sutradan dopuniti teglu kajsijama, vezati celofanom, pa ih držati na suncu 3-4 dana, a može i na toplom mjestu dok se šećer ne rastopi. Ovako ostavljene kajsije, ostaju cijele, čvrste i ukusne i zaista kao da se jedu svježe. Može se iz tegle vaditi koliko treba, ostatak kompota se neće kvariti.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI