Utorak, 23 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaKoliko sarme mogu da izdrže u frižideru, a koliko u zamrzivaču?

Koliko sarme mogu da izdrže u frižideru, a koliko u zamrzivaču?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Sarma i uopšte sva jela od kiselog kupusa koje kuvamo sa dosta suvog mesa, kao što je podvarak i svadbarski kupus, mogu dugo da stoje ako se na pravilan način čuvaju…

Zima je nezamisliva bez sarme, a njih obično skuvamo više, pa podgrijavamo ili stavimo u zamrzivač. Zbog toga smo pitali nutricionistu kako i koliko smijemo da je čuvamo.

Prema riječima nutricioniste Branke Mirković, sarme u frižideru mogu da ostanu svježe i do nedelju dana, a u slučaju da ne planirate da ih sve pojedete za ovo vrijeme, dobro rješenje predstavlja zamrzivač u kom mogu da ostanu sveže 3 do 4 mjeseca, prenosi Žena Blic.

Pročitajte: Kako da napravite posnu sarmu

– Sarma i uopšte sva jela od kiselog kupusa koje kuvamo sa dosta suvog mesa, kao što je podvarak i svadbarski kupus, mogu dugo da stoje ako se na pravilan način čuvaju, jer se želatiniraju i to je ono što ih održava. U međuvremenu podgrijevamo samo ono što mislimo da pojedemo, jer kupus i sve ostalo čestim podgrijevanjem gubi nutritivnu vrednost. Sarma se može i zamrznuti, a u zamrzivaču može da stoji do četiri mjeseca. Pre zamrzavanja sarmu treba ohladiti i razdijeliti u porcije. Kad je odmrzavamo, to treba da činimo polako u frižideru. Isto tako, treba da pazimo da odmrznemo samo koliko ćemo da pojedemo, jer jednom odmrznutu hranu nije dobro ponovno zamrzavati – upozorava nutricionista.

Kiseli kupus ima vrlo malo kalorija i izvrstan je izvor vitamina C koji štiti imunitet. Kako savjetuje nutricionista, jela od kiselog kupusa trebalo bi spremati u pekaču u rerni na umjerenoj temperaturi par sati i, pri tome, izbjegavati jake zaprške.

blicžena.rs / nsuzivo.rs

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI