Ponedjeljak, 21 Juna, 2021
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaKoliko jagoda smijete pojesti dnevno?

Koliko jagoda smijete pojesti dnevno?

Jagode su jako ukusne i mogu se konzumirati u različitim kombinacijama

Korisne su za imunitet i sadrže veliki broj vitamina, ali mnogi nisu sigurni koliko ih je zapravo dopušteno pojesti na dnevnoj bazi.

Jagode sadrže 60 grama vitamina C i bioaktivne supstance polifenole koji su snažni antioksidanti. Preporučuju se djeci i odraslima koji pate od anemije, a sadrže i folnu kiselinu, vitamin E, provitamin A, vitamine B-grupe, kao i minerale mangan, željezo, kalcij i magnezij.

Pročitajte još: Kada je jagoda zrela za berbu – Ovo je pravi trenutak

Iako su savršena poslastica i osvježenje u vrelim ljetnim danima, potrebno je obratiti pažnju na količinu koju pojedemo, posebno kada je riječ o mlađoj djeci koja mogu imati alergiju na ovo voće.

Jagode nisu preporučljive ljudima koji imaju problema s viškom tjelesne težine. Čak i ako nemate zdravstvenih problema, potrebno je obratiti pažnju na to koliko ćete ovog voća unijeti u organizam na dnevnoj bazi.

Zdraviji su tamniji plodovi jer imaju veću koncentraciju antocijana i imaju veće antianemijsko djelovanje. Savršena doza je čaša jagoda dnevno, a veće količine mogu izazvati probleme s probavom.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

Sladoled od ruže

Sladoled od ruže – Prava ljetna poslastica

Sladoled od ruže - Nježne, mirišljave, romantične, inspirativne ruže su simbol svakog oblika ljubavi. Da li možete da ih zamislite kao ključni sastojak za...