Ponedjeljak, 22 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoKada je jagoda zrela za berbu - Ovo je pravi trenutak

Kada je jagoda zrela za berbu – Ovo je pravi trenutak

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Berba plodova jagoda zavisi od vremena i dužine sazrijevanja, zatim od načina upotrebe i dužine transporta.

Vrijeme i dužina sazrijevanja zavise od sorte i klimatskih uslova. Plodvi ranih sorti sazrijevaju 20-22 dana prije poznih sorti. Pogodnim izborom sorti raspon sezone berbe plodova može iznositi 45-60 dana. Sazrijevanje plodova pojedinih sorti može trajati 15-30 dana a kod mjesečarki sve do kraja vegetacije. Za plantažne, zasade pogodnije su sorte s kraćim periodm zrenja plodova.

Pročitajte: Higijena i zdravstveno stanje plodova jagode

Sorte s mekim plodovima obično se beru prije potpune zrelosti, a sorte sa čvrstim plodovima u potpunoj zrelosti. Za udaljenija tržišta plodovi treba da su čvrsti, jer se dozvoljava da plod na svojoj manjoj površini ostane zelen (nedozreo). Za preradu plodovi se beru kada su potpuno zreli i to bez peteljke i čašičnih listića. Ali ni prezreli plodovi nisu pogodni za preradu, naročito ako se koriste za spravljanje kompota i smrzavanje.

Za upotrebu u svježem stanju plodovi se beru sa čašicom i peteljkom dogom 1-1,5 cm. Beru se isključivo rukom, i to tako što se peteljka ploda obuhvari palcem i kažiprstom i noktom prekine. Prilikom stavljanja u letvarice plodovi moraju biti suvi, jer mokre letvarice i plodovi doprinose brzom kvarenju jagode. Pri berbi plodovi se klasiraju i pakuju. Plodovi se ne smiju izručivati iz jedne letvarice u drugu.

Pročitajte: SIVA TRULEŽ – Bolest koja može potpuno uništiti zasad JAGODE

Brati treba izjutra poslije opadanja rose i popodne kada prestane žega i plodovi se rashlade. Izbjegavati berbu preko dana, ako je vrijeme toplo i sunčano. Trajanje berbe zavisi od sorte, jagoda se obično bere svakog drugog dana.

Najveća količina jagoda ubere se u drugoj i trećoj berbi, jer tada nastaje masovno zrenje plodova.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI