Ponedjeljak, 15 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneŽivinarstvoKokoške ne trebaju mužjaka da nose jaja. Čemu onda služi pijetao?

Kokoške ne trebaju mužjaka da nose jaja. Čemu onda služi pijetao?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Uzgajanje kokoški i proizvodnja jaja za potrebe vlastitog domaćinstva postaje sve interesantnije. Međutim, brojna su pitanja koja mogu mučiti neiskusne uzgajivače: Kada nesilice počinju nositi jaja? Zašto je potreban pijetao? Koliki je broj ženki optimalan na jednog pijetla?

Ne trebaju kokama za jaja

Nosivost je direktno zavisna od rase, ali i od uslova držanja, pravilne ishrane i drugih faktora. Obično mlade ženke pronesu kad su starosti od šest do osam mjeseci. Lake rase pronesu ranije od teških, mesnatih. Normalno je da snesu jedno jaje dnevno ili jedno u dva dana. Ono se kroz reproduktivni sistem kreće 12 h i oko njega se formiraju proteini i omotači. Kad jedno snese, u organizmu se već poslije 40 minuta počinje formirati drugo.

Kokoške ne trebaju mužjaka da nose jaja. Jedini problem je što neće biti oplođena i iz njih se ne mogu razviti mladi pilići. Držanje pijetla ima svoje prednosti i mane. Ukoliko želite da imate piliće iz svog kokošinjca biće neophodan, jer bez njega nema oplodnje. Osim toga, on nadzire sve kokoške, a samim tim otkriva prisustvo grabežljivaca. Otkriva hranu i zove ostale da jedu, a pronalazi i mjesto za gnijezdo.

Optimalan boj pijetlova u jatu

Na jednog mužjaka dolazi između 10 do maksimalno 15 ženki. Za lake rase, kao što je leghorn, optimalno je 12, dok je za teže bolje da ih je manje. Uobičajeno da ratuju i da se bore za prevlast u dvorištu i kokošinjcu. Dva pijetla se neće svađati pod uslovom da su odrasli zajedno. Ako se svađaju, potrebno je jato podijeliti na dva dijela i držati ih odvojeno.

Pročitajte: Odlike dobrog pijetla za priplod – Odabiranje prema spoljašnjem izgledu

Njegov zadatak je da zaštiti jato i zbog toga pojedini mogu ispoljiti izuzetnu agresivnost. Napadaju vlasnike, nemoguće je obaviti hranjenje, dolijevanje vode u posude za piće, sakupljanje jaja. Takve je mužjake najbolje ukloniti. Pojedini mogu biti agresivni prema kokoškama, juriti ih. Tada je najbolje da se odvoji na dva do tri dana u zaseban prostor kako bi se odmorile i bile mirne. Ženkama može da čupa perje, nanosi rane oštrim kandžama što dovodi do infekcija. Ovo je češća pojava kod mladih pijetlova.

Kako bi razumjeli ponašanje jata, treba znati da je vođa najsnažniji, najmudriji i najsnalažljiviji mužjak, za njim slijede kokoške, na začelju su stare i stidljive, dok su sekundarni mužjaci na dnu društvene hijerarhije.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI