Petak, 23 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaKoja je najzdravija riba iz konzerve?

Koja je najzdravija riba iz konzerve?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Konzervisanje hranu održava svježom i jestivom, naročito onu koja je sklona razvoju raznih patogena, a u procesu konzervisanja namirnice prolaze i proces sterilizacije.

“Rezultat je, nažalost, značajan gubitak nutrijenata, ali jednom kad se konzervira voće ili povrće, tako može stajati godinama, sigurno od opasnih mikroorganizama”, objašnjava nutricionistkinja dr. Džes Kording i otkriva koja je, prema mišljenju struke, najzdravija konzervisana hrana.

To su sigurno, kaže, sardele u konzervi ili sardine, ali i druga konzervisana riba koja je pristupačan izvor proteina, ali i održiva i ne zahtjeva dugu pripremu ili kuvanje. Dodavanje konzervisane ribe u ishranu ima brojne zdravstvene prednosti.

“Konzervisane sardele obično imaju manje žive od mnogih drugih vrsta ribe i smatraju se jednim od najboljih izbora morske hrane, pogotovo ako vam svježa nije dostupna”, rekla je Kording.

S njima, dodaje, unosimo veliku količinu proteina, vitamina D i protivupalnih omega-3 masnih kiselina, a maslinovo ulje daje mononezasićene masti zdrave za srce, objašnjava ona.

Pročitajte: Jedite sardine što češće, i živjet ćete dugo i bez bolesti: Evo zašto!

Kako jesti sardele?

Zdravstvene smjernice nedjeljno preporučuju dvije do tri porcije ribe s niskim udjelom žive, a Kording preporučuje da je pomiješate s testeninom, sirom ili krekerima za užinu.

“Lično najviše volim da iz izgnječim viljuškom i jednostavno ubacim u salatu”, rekla je Kording za Mind Body Green, a postoji i bezbroj drugih načina da se sardela iz konzerve ubaci u ishranu, prenosi Večernji list.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI