Utorak, 27 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro SavjetKako pravilno naoštriti baštenske i voćarske makaze?

Kako pravilno naoštriti baštenske i voćarske makaze?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Tupe makaze u bašti ili voćnjaku prava su muka za orezivanje. Teško režu pa se više naprežete, stvaraju rane na granama i grubih kidaju. Zato ih treba redovno oštriti – barem jednom u godinu dana, no to najviše zavisi od toga koliko ih koristite.

Za one koji nisu iskusni baštovani, evo nekoliko savjeta. Prije svega uklonite rđu i prljavštinu brusnim papirom visoke granulacije. Ako su makaze jako zarđale sa svih strana, možda ih možete rastaviti pa onda šmirglati svaki dio zasebno. Pravila o vremenu nema – šmirglajte dok rđa ne nestane i makaze zasjaje.

Ako imate stegu, stavite makaze u nju tako da je dio za rezanje okrenut prema gore i čvrsto stegnite pa onda šmirglajte.

Pročitajte: Voćke vole orezivanje – Ovo su osnovna pravila pri rezidbi

Naravno, postoje različite baštenske makaze, od malih do velikih za orezivanje živice i voćaka. Oštrica je zakošena i samo s jedne strane oštra, odnosno pravi rez. Dakle, treba ih oštriti na pravoj strani, jer ćete u protivnom uništiti oštricu.

Za oštrenje možete koristiti brusni kamen, obložene brusove, metalne turpije, ali najbrže, najlakše i najučinkovitije je na brusnom kotaču.

Naravno, njega mnogi nemaju pa zato baštovani i voćari često pribjegavaju kućnim metodama. Jedna od najboljih je naoštriti makaze uz pomoć brusnog papira i deterdženta za posuđe. To se radi na sljedeći način: trljajte oštricu o brusni papir oko pet minuta, a zatim se je istrljajte deterdžentom za posuđe. Ovo se ponavlja sve dok ne dobijete potpuno oštar rub makaza.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI