Petak, 21 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZanimljivostiKLEKA - Kada i kako je brati i sušiti?

KLEKA – Kada i kako je brati i sušiti?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Česta stanovnica naših šuma, kleka je prava riznica ljekovitosti: liječi plućne i želudačne bolesti, crijeva, ženske tegobe, nervne smetnje, glavobolju, bolove u potiljku, migrenu, opštu razdražljivost, manjak koncentracije i druge bolesti i smetnje.

Kako je brati, a kako sušiti?

Drvo i iglice razvijaju prilikom sagorijevanja balzamičan miris. Bobice imaju smolast i aromatičan miris, a gorko-sladak ukus, pa su istovremeno mirisne i smolaste. Ukus iglica je smolast, nešto gorak, ali aromatičan. Upravo to je osnovna karakteristika ove biljke, koja je nadaleko poznata po izvanrednim ljekovitim svojstvima, ali i kao nezamjenljiv dodatak pri pravljenju rakije, kobasica, pripremanju jela od divljači, pa i omiljenog pića Engleza – džina.

Ćitava biljka je ljekovita, ali u prvom redu se beru plodovi kada poplave, od jeseni pa sve do zime, ako to dozvoljavaju vremenske prilike. Postavite najlon ili ceradu ispod žbuna ili drveta i udarajte štapom da plodovi otpadnu. Odvojite iglice i nečistoće.

Kako se pravi KLEKOVAČA – Oprezno sa korišćenjem!

Najlakše je brati kleku kada je “udari” prvi-drugi mraz, jer lakše opada.

Zatim razastrite plodove na suvo i promajno mjesto. Plod kleke suši se samo prirodnim putem, ne smije se sušiti ni na suncu, ni na vještačkoj toploti. Ako se kleka upotrebljava za pečenje rakije ili dobijanje eteričnog ulja, odmah poslije branja može da se prerađuje.

Suve plodove, ukoliko se radi o manjim količinama, najbolje je čuvati u drvenim ili staklenim posudama koje mogu dobro da se zatvore.

Iglice i vrhovi grančica beru se od aprila do kraja juna. Sušenje i čuvanje je isto kao i kod plodova, samo što se osušene grančice sitno isijeku i tako čuvaju. Drvo kleke od mladih grana sakuplja se u istom periodu. Sitno isiječeno osušeno drvo čuva se kao i plodovi.

Izvor: agrosavjet.com/Zdravlje iz prirode

PROČITAJTE:

Kleka – Za šta je sve dobra i ko je ne smije koristiti

Sok od smreke je prirodan lijek za šećernu bolest: Evo kako da ga napravite (RECEPT)

Domaći napitak od bobica SMREKE – Prirodni lijek za šećernu bolest /RECEPT/

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI