Utorak, 23 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaKiseli kupus na najbrži način: Uživajte u sarmi tokom zime uz ovaj...

Kiseli kupus na najbrži način: Uživajte u sarmi tokom zime uz ovaj recept

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Recept je baš jednostavan, biće sarme i podvarka cijele zime.

SASTOJCI:

  • 5-6kg (3-4 glavice) kupusa
  • šaka žutog fino mljevenog kukuruznog brašna
  • 1 kriška hljeba
  • so (objašnjeno u receptu)
  • 1 malo bure/kanta
  • plastični pritiskač
  • manja plastična posuda/kutija od litar/dva

PRIPREMA:

Za brzo kišeljenje kupusa je važno da se kupus drži u kuhinji ili trpezariji (na toplom) i zbog toga je bitno da imate nekakvu kantu/malo bure koje ima dobar poklopac.

Na ovakav nacin, kupus se kiseli brzo, ali samim tim, posle svega par dana počinje da se osjeća, i zato je bitno da kanta/bure imaju poklopac koji nece dozvoljavati da puno ovih mirisa izlazi.

Očistite kupus od spoljnih listova, odstranite dijelove koji imaju neke flekice, malo izdubite korijen

Nagurajte u kantu koliko moze da stane cijelih glavica, a ostalo isjecite na polutke ili četvrtine i ugurajte izmedju glavica (ovo ce biti za salatu ili podvarak).

Posuti sa 1 sakom žutog, fino mljevenog kukuruznog brašna i dodati 1 krišku hljeba.

So nikad ne mjerite prema količini kupusa već prema slanoći rasola. Kupus mora biti slan, jer ga to održava da se ne pokvari.

Na litar vode stavljate izmedju 25 i 30 g morske sitne soli (zamočite prst i probajte slanocu). Ne treba da bude blago, ali ne ni slano kao otrov.

To ce otprilike biti i slanoća vašeg kupusa, pa sami ocijenite kako volite.

U bokalu odmjerite oko 27g soli, sipate 1 litar vode, dobro promiješate i time prelijete kupus. Tako sve do vrha kante.

Povremeno pustite malo topliju vodu ali nikako vruću.

Kada je burence/kanta napunjena, stavljate plasticni pritiskač, a preko njega plastičnu kutiju, time sve zajedno pritisnete da bi se i kutija napunila vodom i svojom tezinom pritiskala kupus koji treba da bude sav potopljen, a ne da isplivava. Poklopcem jos dodatno pritisnete.

Sutradan, izvadite ono parče hljeba i dodate jos slane vode po potrebi (da kupus bude prekriven).

Ne otvarate ga baš svaki dan, ali vrlo često. Posto nije hladan, sa svake strane gde moze ruka da vam prodje, gurnete i malo promiješate(uzvrtim rasol).

Na ovakav nacin, kupus pocinje da kisi vec posle par dana. Za 10 dana je spreman za salatu, a posto volimo sarmu od baš kiselog kupusa, za to sačekamo 2 nedjelje.

Parče hljeba koje smo stavili nije poželjno ubacivati u veliko bure sa puno kupusa, jer posle mjesec dva, rasol počinje da tamni i da dobija malo neobičan miris. Ali za ovako malu količinu, koja ce se potrošiti u roku od 3 nedelje je sasvim u redu.

Oko sorte kupusa ne mogu puno da vam pomognem, morate koristiti sortu koja moze da se kiseli (ne moze svaka).

Ako je sorta dobra, kupus ne bi trebao da se kvari (čak ni na sobnoj temperaturi u kuhinji), a ako nije dobra, može da se pokvari i u sred zime na terasi.

Za kupus nije potrebno da sve bude sterilno, sipa se obicna “česmiša” voda, tako da vjerujem da nigdje ne možemo da pogrešimo osim u biranju sorte kupusa.

Izvor: receptikolaci.com

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI