Četvrtak, 2 Februara, 2023
spot_img
NaslovnicaAgro Savjet4 jednostavna koraka za testiranje pH vrijednosti zemljišta u bašti

4 jednostavna koraka za testiranje pH vrijednosti zemljišta u bašti

Jeftin komplet je brz i jednostavan način da provjerite kiselost ili alkalnost vašeg tla

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Uspješni povrtari zabilježili su ispitivanje tla kao najučinkovitiji korak prema boljem povrtarstvu koje ujedno i štedi novac. Test tla pokazuje pH vrijednost vašeg tla (relativnu kiselost ili alkalno), što utiče na to koliko dobro biljke preuzimaju hranjive materije i uspijevaju.

pH tla kreće se od 1,0 (jako kiselo) do 14,0 (alkalno), pri čemu je 7 neutralno. U kišnim područjima tlo je obično kiselije; u pustinjskim područjima tlo je alkalnije. Tlo u tim područjima često treba mijenjati kako bi se omogućilo napredovanje šireg spektra biljaka.

Za podizanje preniskog pH (kiselog): Dodajte baštenski kreč, krečnjak ili drveni pepeo.

Za smanjenje previsoke pH vrijednosti (alkalne): Dodajte hortikulturni sumpor, kompostirano hrastovo lišće ili borove iglice.

Evo kako ispitati pH vrijednost tla.

Trebaće vam:

  • Lopatica
  • Ravna posuda
  • Tegla
  • Kašika
  • Komplet za ispitivanje tla
  • Destilirana voda

Pročitajte: Nekoliko jednostavnih načina da sami utvrdite kvalitet zemljišta

Nakon što prikupite potrebne alate i materijale slijedite sljedeće korake:

Prikupiti tlo

Za početak skupite zemlju sa šest različitih područja oko vašeg vrta, koristeći lopaticu. U svakom području iskopajte 15 centimetara duboko kako biste uklonili površinske uzorke tla, pazeći da ne skupljate korijenje, malč ili kamenje. Trebaće vam samo jedna čajna kašika zemlje sa svakog područja.

Pomiješajte uzorke

Da biste dobili prosječan uzorak tla velike površine, pomiješajte malo iz svake hrpe zemlje u ravnoj posudi ili drugom čistom spremniku slične veličine. Svakako razbijte velike nakupine pomoću lopatice.

Savjet za testiranje vrta: Pokušajte ne dirati uzorke tla golim rukama. Ulja iz vaših prstiju mogu poremetiti pH ravnotežu u tlu, čime utječu na ishod vašeg ispitivanja tla.

Pomiješajte zemlju i prašak za ispitivanje

Upotrijebite žlkašiku da uzmete uzorak zemlje i stavite ga u bočicu s kompletom za ispitivanje tla. Trebaće vam samo mala količina zemlje — tek toliko da se napuni do naznačene linije. Uzmite jednu od kapsula iz kompleta za ispitivanje tla i pažljivo je otvorite. Prašak ispraznite u bočicu za ispitivanje tla.

Pročitajte: Upotreba KREČA u prahu za regulaciju pH vrijednosti zemljišta

Dodajte vodu

Zatim dodajte vodu u svoju bočicu s uzorkom zemlje pomoću plastične kapaljke koju ste dobili u kompletu. Koristite destilovanu vodu da testirate svoje tlo; voda s aditivima može promijeniti rezultate vašeg ispitivanja tla. Napunite bočicu za ispitivanje tla vodom dok ne dođete do isprekidane linije. Stavite poklopac na bočicu s priborom za testiranje i snažno protresite tako da se zemlja, prašak za ispitivanje i voda pomiješaju.

Da biste procijenili rezultate, ostavite protresenu bočicu da odstoji 1 do 2 minute, dopuštajući tečnosti da se slegne i poprimi boju. Boja vaše tečnosti će odrediti na kome je pH nivou vaše tlo. Za najbolju procjenu boje, držite bočicu na suncu.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI